Typography

Uitdaging én investeringen voor behoud van voorzieningen - 023Magazine/Heemstede, Politiek, begroting, invetseringen, voorzieningen - De conceptbegroting 2025 laat zien dat de gemeente Heemstede blijft investeren in wonen, mobiliteit, de energietransitie, klimaatadaptatie, (jeugd)zorg en de opvang van vluchtelingen.

Dat neemt niet weg dat de gemeente zich moet en wil voorbereiden op het maken van keuzes, die nodig zijn voor een stabiele en gezonde toekomst.

Wethouder Arianne de Wit: “We bieden voor 2025 een sluitende begroting. Ik ben blij dat we daarin zijn geslaagd, want vanaf 2026 wordt het ingewikkelder”. De gemeente krijgt te maken met een stijging van de (grondstof)prijzen en lonen en de inkomsten stijgen niet voldoende mee. De uitvoering van het investeringsprogramma leidt ertoe dat de gemeente middelen moet aantrekken waarover rente moet worden betaald. Ook zien we binnen het sociaal domein, onder andere in de jeugdzorg en WMO, een forse stijging van de kosten. Het vergrijzingscijfer in Heemstede is hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit heeft impact op de vraag naar voorzieningen voor ouderen. De Wit: “We willen ons voorzieningen- en onderhoudsniveau in Heemstede zo veel mogelijk op peil houden. Om dit te bereiken maken we scherpe keuzes en zoeken we een balans tussen investeringen, bezuinigingen en belastingverhogingen. En waar nodig kunnen we reserves inzetten.”

Belangrijke speerpunten voor de komende jaren en 2025 in het bijzonder zijn:

We werken verder aan onze ambities en woningmarktinstrumenten uit de Woonvisie en de lokale woon-zorgvisie. We zetten in op het realiseren van een flexibele schil voor woningen voor (zorg)doelgroepen, waaronder vluchtelingen en mensen die en beschermde woonplek nodig hebben of juist proberen op zichzelf te gaan wonen. We zetten stappen om de knelpunten in de jeugdzorg structureel aan te pakken en de jeugdzorg financieel houdbaar te maken voor de toekomst. Dit doen we samen met onze partners in de regio en het rijk.

Verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het dorp blijven onze aandacht houden. We ronden de parkeervisie af en gaan kijken naar de mogelijkheden voor het uitbreiden van betaald parkeren met vergunning. We spannen ons in om de klimaatopgave te volbrengen en hebben daarbij aandacht voor ingrijpende aanpassingen in onze energievoorziening, ruimtelijke omgeving en in ons gedrag.

Begroting

De begroting is een uitwerking van de kadernota aangevuld met de laatste ontwikkelingen. In de begroting geven we inzicht in de maatschappelijke en bestuurlijke opgaven van de gemeente de komende jaren. Onder voorbehoud van de agendacommissie wordt de begroting 2024 vastgesteld in de raadsvergadering van 8 november.

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice