Typography
“Het licht schijnt in het duister en de duisternis heeft haar niet in zijn macht gekregen” (Joh 1)

023 Haarlem Cultuur - Samen met Gitaarlem, De Sint Antonius Gemeenschap, de Groenmarktkerk en Dansgroep Haarlem organiseert Stem in de Stad op de adventzondagen in december een afwisselend programma met muziek, dans en film om op vreedzame wijze weerstand te bieden tegen het negatieve dat de aanslagen hebben losgemaakt.

“Het licht schijnt in het duister en de duisternis heeft haar niet in zijn macht gekregen” (Joh 1)

023 Haarlem Cultuur - Samen met Gitaarlem, De Sint Antonius Gemeenschap, de Groenmarktkerk en Dansgroep Haarlem organiseert Stem in de Stad op de adventzondagen in december een afwisselend programma met muziek, dans en film om op vreedzame wijze weerstand te bieden tegen het negatieve dat de aanslagen hebben losgemaakt.

Joris Obdam, straatpastor van Stem in de Stad en initiatiefnemer van deze vieringen vertelt: “Op vrijdag 13 november jl. werden we allen opgeschrikt door de aanslagen in Parijs. Angst, verslagenheid en onzekerheid over dit extreme geweld zo dichtbij laat niemand onberoerd. Natuurlijke reacties van verdediging en van veroordeling nemen snel de overhand. Daarom organiseren we op de zondagen in december de campagne TegengifT om samen op vreedzame wijze weerstand te bieden tegen al het negatieve wat deze gebeurtenissen oproepen.”

TegengifT is bedoeld om mensen samen te doen komen in tijden waarin we het nodig hebben. Een kerk biedt een veilige haven. Joris Obdam hoopt dat vele niet-kerkgangers de weg naar de Groenmarkt weten te vinden, door het programma zo veelzijdig mogelijk te maken. Door middel van film, muziek en dans biedt de organisatie een podium voor mensen om hun TegengifT te tonen.

Op 13 december (locatie Wijkcentrum Binnensteeds aan de Nieuwe Groenmarkt 20) wordt de muzikale documentaire ‘I know I am not alone’ getoond. Amerikaanse zanger Michael Franti maakte een muzikale reis door het gehavende Midden-Oosten met alleen maar zijn gitaar op zoek naar vrede en verbinding.

Zondag 20 december (locatie Groenmarktkerk) brengt Dansgroep Haarlem een interactieve dansvoorstelling, De Herberg, in de Groenmarktkerk. “De een is reiziger door een landschap van belevenissen en ervaringen. De ander is herbergier en ontvangt mensen gastvrij met al wat er is,” aldus choreografe Haya Maëla. Deze dans is vorig jaar met succes opgevoerd, maar nu ingehaald door de ontwikkelingen in Parijs en het vluchtelingenvraagstuk.

De serie van vier zondagen wordt op 26 december (locatie Groenmarktkerk) afgesloten met een interreligieus kerstfeest in de Groenmarktkerk. Rondom het verhaal van de drie wijzen uit het oosten wordt gekeken naar wat verschillende tradities ons als Tegengift te bieden hebben.

Op alle zondagen begint het programma om 16.00 uur. De activiteiten worden muzikaal omlijst en/of voorafgegaan door korte inleidingen.

Joris Obdam: “We hopen dat de opkomst groot is, om saamhorigheid te voelen en aan elkaar te laten zien dat solidariteit het wint van verdeeldheid en dat liefde altijd wint van de haat.”

Het programma van de campagne TegengifT ziet er als volgt uit:

·         6 december  Film:  “Selma”
Een indrukwekkend, waargebeurd verhaal over Martin Luther Kings campagne om gelijke stemrecht te krijgen. Zijn geweldloze aanpak inspireerde de wereld. De film wordt ingeleid door Joris Obdam, Straatpastor van Stem in de Stad.

Locatie: Groenmarktkerk , Nieuwe Groenmarkt 14 . Van 16.00-18.00 uur. Toegang gratis.

·         13 december Muziek:   “I am not alone”
Een muzikale documentaire, waarin artiest Michael Franti in een gehavend Bagdad op zoek gaat naar verbinding.  De documentaire wordt ingeleid door Michael Struis van Gitaarlem en muzikaal omlijst.

Locatie: Wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20. Van 16.00-18.00 uur. Toegang gratis.

·         20 december Dans: “De Herberg”
Een interactieve dansvoorstelling door Dansgroep Haarlem. De een is reiziger door een landschap van belevenissen en ervaringen. De ander is herbergier en ontvangt mensen gastvrij met al wat er is. Choreografie van Haya Maëla. Korte inleiding door Joris Obdam Straatpastor van Stem in de Stad.

Locatie: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14.  Van 16.00-18.00 uur. Toegang gratis.

·         26 december interreligieuze Kerstviering:  Rondom het verhaal van de drie wijzen uit het oosten kijken we naar wat verschillende tradities ons als Tegengift te bieden hebben.

Locatie: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14. Van 16.00-17.00 uur. Toegang gratis.