Typography

023 Sport Column Henny Rückert - Willem van Hanegem had het in zijn Ad column weer bij het rechte eind. “De honderden knuffels die in de Kuip vanuit het uitvak van ADO bij de zieke kinderen een vak lager terecht kwamen….wat was dat mooi”, schreef Willem.

023 Sport Column Henny Rückert - Willem van Hanegem had het in zijn Ad column weer bij het rechte eind. “De honderden knuffels die in de Kuip vanuit het uitvak van ADO bij de zieke kinderen een vak lager terecht kwamen….wat was dat mooi”, schreef Willem.

En inderdaad, het was prachtig. “You never walk alone…..”, het ging door merg en been. Maar de volgende regels van Willem sloegen nog meer hout. “Zo vaak worden fanatieke supporters neergezet als complete imbicielen” en “geloof me, als die mensen mee mogen denken komen ze met betere ideeën dan al die mensen in dure pakken die vooral op het pluche willen zitten”. Waarheden als een koe. Want je zal maar Danny Blind heten en door iedereen in de steek gelaten worden in een gevecht om WK plaatsing. De Zeister ellende blijft maar doorgaan. De mannen die het voor het zeggen hebben liegen en bedriegen, doen aan nepotisme en zelfverheerlijking, maar vergeten het belang….namelijk voetbal. “We gaan het voetbal hervormen”, meldden de beleidsbepalers. Er kwam een plan met de mooie naam ‘De winnaars van morgen’, geschreven door Jelle Goes. Je verwacht dan veel aandacht voor de winnaars van morgen, de jongeren van nu, maar in het hele plan wordt alleen maar over betaald voetbalorganisaties geschreven en maar tien regels over de toekomst, de jeugd. Ik zou zeggen kom eens op vrijdagmiddag of zondag morgen kijken bij de Koninklijke HFC waar honderd mini’s en zo’n 50 kabouters met veel plezier leren voetballen. Daar zijn en krijg je de Winnaars van Morgen!

Ook Michael van Praag delft het onderspit. In de strijd om het voorzitterschap van de UEFA laten de grote bevriende landen Van Praag vallen omdat ook hier de politiek en het grote geld regeert. Alexander Ceferin, een jonge onbekende Sloveen zonder bestuurlijke ervaring die ook niet glansrijk voetbalde, is opeens in de race voor het voorzitterschap. Zweden, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk steunen opeens deze Sloveen die dus plotseling de grote favoriet is voor de baan. Waarom …? Omdat het land van de sportdoping, Rusland, zich met veel geld achter Ceferin plaatste. Vitaly Moetko, de omstreden minister van Sport in Rusland en tevens bondsvoorzitter van de Russen, regelde allerlei stemmen in de Balkan voor de Sloveen. Nepotisme ten voeten uit, want Rusland wilde onder geen beding dat hun verdachte WK over twee jaar door een kritische UEFA-voorzitter zou worden gedwarsboomd. Zelfs de FIFA steunt Ceferin openlijk en helpt de Sloveen. Dat mag helemaal niet, maar waar geld en zelfverheerlijking de belangrijkste doelen zijn, bestaan geen regels. En let op… Scandinavië krijgt het EK van 2024 en de Zweed Karl-Erik Nilsson wordt in het UEFA bestuur gekozen. Bah!

Tot slot een hele dikke bah over een andere sport dan voetbal. In Rio zijn de Paralympics aan de gang. Spelen voor mensen met een lichamelijke beperking.
Alle deelnemers hebben een verhaal. Maar geen wedstrijd wordt door de televisie live gebracht. En hoewel Herman van der Zand er in slaagt erg leuke samenvattingen te brengen (die overigens op onmogelijk uren worden uitgezonden), is dit een schande. Het geld is kennelijk op, opgemaakt met die oeverloze gespreksprogramma’s in plaats van live beelden bij de grote spelen een paar weken geleden.  

We eindigen toch met voetbal. Kom allemaal donderdag 15 september om 18.30 uur naar de Spanjaardslaan om de 137ste verjaardag van de Koninklijke HFC te vieren met een wedstrijd tussen de vroegere sterren van HFC-Haarlem en de jarige oudste voetbalvereniging van Nederland.