Typography

023 Haarlem - Voor iedereen die ook op latere leeftijd  veilig en prettig wil wonen was er op vrijdag 14 oktober de wooninformatiemarkt 'Thuis in de toekomst'.

023 Haarlem - Voor iedereen die ook op latere leeftijd  veilig en prettig wil wonen was er op vrijdag 14 oktober de wooninformatiemarkt 'Thuis in de toekomst'.

De markt werd gehouden in het Van der Valk Hotel Haarlem. De tijd op de folder en in de krant gaf aan dat de markt om 13.00 uur begon, echter in het Hotel werd er een aanvangstijd van 9.00 uur gegeven. In ieder geval was de zaal al vol voor 13.00 uur.

Het thema was : Veilig en prettig wonen als je afhankelijker wordt

Eigenlijk was het doel senioren en andere mensen informeren voordat ze merken dat zij meer afhankelijk worden. Daarom konden ze meer over de wooninformatiemarkt de weet komen, zoals over wonen, verhuizen, woningaanpassingen, financiering, zorg, hulp en ondersteuning in de buurt. 

Op de markt bevonden zich ongeveer 40 kramen waar uiteenlopende organisaties informatie gaven. Zo was er een speciale ‘woon-, zorg- en winkelstraat’. Daarnaast waren er 'huiskamers' waar mensen in gesprek konden gaan met medewerkers van de Loketten en de Sociaal Wijkteams van Heemstede, Bloemendaal en Haarlem. Gemeente Haarlem liet op een interactieve manier de woonbehoeften onderzoeken. Verder waren er korte workshops. Die liepen niet helemaal vloeiend. De organisatie was een beetje rommelig.

Eén van de workshops werd geleid door de Haarlemse wethouder Jur Botter, portefeuillehouder Welzijn-Wmo, Gezondheidszorg, Vastgoed en Cultuur. Hij liet drie voorbeelden zien van hoe je de toekomst qua wonen plant. De eerste optie was kleiner wonen, de tweede optie een woongroep en de laatste optie thuis blijven. Vooral de woongroep kreeg veel respons al werd wel gelijk kenbaar gemaakt dat er een maximale leeftijd is waarop mensen nog kunnen meedoen. Deze leeftijdsgrens is 70 jaar. Daarbij moet rekening worden gehouden dat de inschrijfduur al snel 7 a 8 jaar kan duren. Dus ook hierbij regeren is vooruit zien. Sowieso was het advies van de wethouder om vooruit te denken zeker als je nog gezond bent. Als je eenmaal hulpbehoevend bent, is het vaak te laat om nog te kiezen.

Achtergrondinformatie

De wooninformatiemarkt was een initiatief van de Haarlems woningcorporaties (Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere) en stichting Kontext. Samen met medewerking van de gemeente Haarlem, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders, Loket Bloemendaal en Loket Heemstede. Met als doel: informeren over wonen, verhuizen, woningaanpassingen, financiering en zorg, hulp en ondersteuning in de buurt. En vooral ook te motiveren zelf tijdig de regie te nemen. Is een levensloopbestendige woning met lift en zonder drempels op termijn bijvoorbeeld uw wens? Schrijf dan nu alvast in via www.mijnwoonservice.nl