Typography

023 Haarlem Cultuur — Het beeld van 95 stellingen die op een kerkdeur worden gespijkerd door Maarten Luther, zit collectief in het geheugen als het begin van de reformatie. Een revolutie op kerkelijk, cultureel en politiek vlak.

023 Haarlem Cultuur — Het beeld van 95 stellingen die op een kerkdeur worden gespijkerd door Maarten Luther, zit collectief in het geheugen als het begin van de reformatie. Een revolutie op kerkelijk, cultureel en politiek vlak.

Het zou zijn geweest op 31 oktober 1517. Zondag 29 oktober aanstaande is dat zo goed als 500 jaar geleden en daar wordt in Haarlem bij stilgestaan. Niet alleen gezamenlijk door de kerken die toen uiteen zijn gegaan en sindsdien meestal nog steeds hun eigen weg zoeken, maar ook door iedere Haarlemmer die interesse heeft in de beslissende momenten uit de geschiedenis en van vandaag.

Vrijdag 27 oktober

19.30uur (deur 19.00uur) Opening en welkom in de Fonteinkerk, door burgemeester Jos Wienen en ds. Johan Schelling.
20.30uur  Eerste concert van Take me to Church door de Haarlemse singer-songwriter Yorick van Norden, bekend van zijn werk als soloartiest en voorheen met The Hype. Hij komt eenmalig met een klassiek kwartet naar de Fonteinkerk aan de Schoterweg te Haarlem en brengt een bezetting met viool, cello, dwarsluit en Franse hoorn. Kaarten via Patronaat.

 

Zondag 29 oktober

11.00 uur Gezamenlijke viering op zondagmorgen in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Het thema is Uiteen. Alle kerken uit Haarlem zijn uitgenodigd. Voorgangers zijn Sietse van Kammen (Luthers), Eric Fennis (Rooms-Katholiek) en Wessel Westerveld (Protestants). Inloop 10.30 uur, aanvang 11.00 uur.

14.00 uur  in de Grote, of St. Bavokerk. Theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard speelt ‘Hier sta ik,’ Dansen en vechten met Maarten Luther. Het is een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil – voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd. Iedere Haarlemmer kan Maarten Luther ontmoeten in een actuele versie.

 Zomerkorting 2017

15.00 uur in de Grote, of St. Bavokerk is de eerste ReformatieRede door Sylvana Simons. De ReformatieRede zal hopelijk uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende lezing in de Grote of St. Bavokerk op de laatste zondag van oktober. De gedachte is om hiervoor iemand te vragen, die met zijn of haar bijdrage aan onze samenleving op enigerlei wijze de panelen verzet of helpt verzetten. Reformeert dus. En die daarmee de ‘mainstream’ in de samenleving een (soms kritische) spiegel voorhoudt, zoals Luther destijds de Rooms Katholieke Kerk. Sylvana Simons is gevraagd en bereid gevonden om deze eerste reformatielezing te houden.

15.30 uur Reformatiecompositie in de Oude Bavo. De werkgroep heeft componist Ruud Houweling uitgenodigd om een speciale compositie te maken en deze op zondag 29 oktober in de Grote Bavokerk in première te laten gaan – samen met stadsorganist Anton Pauw.

Het programma wordt door de Haarlemse kerken aangeboden aan de stad. De toegang is gratis.

Kijk voor het volledige programma op www.kerkhaarlem.nl/refo500/