023 Haarlem Sport - HFC werd dit jaar prachtig gedeeld vierde in de Topklasse, een uitstekende prestatie!
Gert-Jan Pruijn, voorzitter van de Koninklijke HFC, de eerste voetbalclub van Nederland, heeft het gevoel tegen windmolens te vechten.
De nieuwe opzet van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond om weer een tweede divisie in het leven te roepen, heeft voor amateurclubs zoals HFC verstrekkende gevolgen. HFC is en was tegen, samen met slechts twintig andere verenigingen. Gert-Jan Pruijn toont zich een ware voorzitter met een sporthart, een manager met vooral maatschappelijk gerichte gedachten.
"Wij denken dat de Koninklijke HFC en het amateurvoetbal er aan onderdoor gaan als we aan dit soort nieuwe KNVB eisen moeten voldoen", meldt de voorzitter verbaasd over het feit dat vrijwel alle zaterdag- en zondag topklasse clubs zich tijdens de bijeenkomst van de Topklasse CV, achter de radicale verandering van het voetballandschap in 2016 schaarden. ,,Het is zó kortzichtig’’, vindt Pruijn. "Wij begrijpen echt niet hoe de KNVB tot een dergelijk besluit kan komen en dat de clubs het idee blindelings volgen.’’
Nieuwe landelijke Tweede Divisie
De nieuwe structuur is bedacht om een betere doorstroming tussen prof- en amateurvoetbal te krijgen. Voor HFC zijn dat gescheiden werelden. ,,Het idee van een open voetbalpiramide en de daarbij horende licentie-eisen is de dood in de pot voor het amateurvoetbal en onze club.’’
Tussen de eerste divisie en de twee topklassen komt een nieuw te vormen landelijke tweede divisie. Clubs daarin zijn verplicht om acht contractspelers te hebben. ,,Wij zouden echt niet weten waar HFC een paar ton of zelfs een half miljoen vandaan moet halen om een tweede divisie club overeind te houden. HFC is veel meer dan ons eerste elftal. Wij willen een voetbalvereniging zijn zoals het ooit is begonnen, in de tijd dat wij met een aantal clubs de voetbalbond hebben opgericht", aldus Pruijn.
Als de Haarlemse club zich zou plaatsen voor de landelijke divisie, gaat HFC erin spelen maar de club gaat niet akkoord met licentie eisen. ,,Onder geen enkele voorwaarde ! Het kan toch niet zo zijn dat de KNVB het beleid van onze vereniging bepaalt? Dat regelen we allemaal zelf. Met contractspelers gaan wij niet werken. Wij doen het met amateurs. Punt uit.’’
HFC, nieuwkomer in de topklasse
De Koninklijke HFC speelde dit seizoen voor het eerst in de topklasse en is dus een nieuwkomer in de al jaren durende discussie over de nieuwe voetbalpiramide. ,,Het is opvallend dat ons nee niet eerder naar voren is gebracht’’, zegt Pruijn. ,,Maar wij zijn de oudste club van het land en willen onze verantwoordelijkheid nemen. Misschien hebben andere clubs langer nodig om het tot zich door te laten dringen.’’ Tijdens de bijeenkomst van de Topklasse CV kreeg HFC slechts vier medestanders. ,,De vergadering was nog niet afgelopen of er volgden opeens nog tien anderen’’, verzucht Pruijn. ,,Ik vraag me dan af of er belangen of al gemaakte afspraken zijn. Het ging direct over de verschillende manieren waarop de eisen kunnen worden ontdoken. Dan ben je het dus niet eens met de eisen. Clubs zijn zich er nu al onderuit aan het kletsen.
Waarom niet gewoon in de Jupiler League?
"Waarom zouden we dan niet gewoon met hetzelfde elftal in de Jupiler League kunnen? Dan spelen we twintig geweldige uitwedstrijden, we maken er een groot feest van en aan het eind van het seizoen degraderen we weer, of niet. We doen het nu erg goed en voeren met de gedeelde vierde plaats de middenmoot aan, maar een paar spelers gaan vertrekken en het kan dus volgend jaar zo maar minder zijn. In de statuten van HFC staat dat we een amateurclub zijn, dus het is formeel-juridisch feitelijk onmogelijk om betaald voetbal te spelen".
Niet realistische proflicenties
"Wij staan er financieel redelijk goed voor. We draaien zoals iedere amateurclub op contributie, de omzet van de bar en inkomsten uit sponsoring. Misschien is de verhouding bij ons wel anders dan bij andere clubs omdat we een grote groep sponsors hebben. Toch zijn wij totaal niet in staat om aan de eisen voor een proflicentie te voldoen. Reken maar uit, een contract tegen minimumloon is ongeveer 25.000 euro. Stel dat contractspelers bij HFC een halve baan zouden krijgen, dan ben je nog voor tien contractspelers zo’n anderhalve ton kwijt. Dat kunnen wij niet betalen. En stel dat je dan zou degraderen, dan moet je als amateurvereniging mensen ontslaan, Dat kan niet en dat mag dus niet!"
Ons centrale thema is boeien en (ver)binden en daar hebben we een aantal kernwaarden bij geformuleerd: Koninklijk, Ambitieus, Innovatief en Familiegevoel. Dat proberen we bij alles wat we doen uit te dragen. We hebben het predicaat Koninklijk en daar willen we ook gestalte aan geven door alles op een goede en vooral respectvolle manier te doen.”
Vergoedingen, belastingen en arbeidsverhoudingen
"Spelers bij ons in het eerste elftal krijgen onkostenvergoedingen. Allemaal conform de richtlijnen die de KNVB amateurclubs daarvoor oplegt. We kunnen en willen het ons als Koninklijke HFC niet veroorloven om daar schimmige dingen mee te doen. Ook de fiscus komt bij ons kijken en daarmee willen wij geen gezeur. De fiscus voert ook discussie met voetbalclubs omdat ze vinden dat er sprake is van een arbeidsverhouding met spelers, maar dat is onzin. Er is geen sprake van een gezagsverhouding. Als een speler niet wil komen, dan komt hij niet. Als er sprake zou zijn van een arbeidsverhouding zouden we ook iedere zondag dat een speler op de bank zit een werkeloosheid uitkering moeten aanvragen, want dan is hij werkeloos. We weten allemaal dat er in de sport veel dingen gebeuren die niet in de haak zijn. In de sport en de vrijwilligerswereld wordt nu eenmaal veel onder tafel geregeld. Bij ons gebeurt alles boven tafel. Alle betalingen zijn wit en we doen alles via de bank zodat het controleerbaar is. Het is allemaal keurig volgens de regels van de KNVB en de belastingdienst".
Amateurkampioen van Nederland
“We werken nu met een aangepast beleidsplan 2014-2020. Dat plan blijft onze leidraad.
Een van de belangrijkste doelstellingen is dat we amateurkampioen van Nederland willen worden met een elftal spelers die we zelf hebben opgeleid. Dat is natuurlijk een beetje naïef, want er stomen natuurlijk op iedere leeftijd spelers in en er zijn echt wel meer goede voetballers in de regio Haarlem en Kennemerland. In ons ambitieuze beleidsplan staat echter wel dat we in iedere leeftijdscategorie een bepaald aantal spelers uit de eigen opleiding willen hebben. Dat doen we ook vanwege de continuïteit. Want een speler die alleen maar naar HFC komt omdat hij hier op een hoger niveau wil voetballen, kan het volgend seizoen weer net zo gemakkelijk weer vertrekken om ergens anders hogerop te spelen.”
Maatschappelijke functie
“HFC heeft een plek in de maatschappij en onze club moet daar dan ook aan bijdragen. Dat doen we met onze voetbalactiviteiten, door op een respectvolle manier om te gaan met elkaar en met onze jeugdspelers, door onze nog jonge tak meisjesvoetbal, door ons G-voetbal en door het ouderenvoetbal. We nemen onze maatschappelijke rol ook op andere gebieden serieus. Zo hebben we bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met de 'Stichting tegen Zinloos Geweld' en sinds de vreselijke dood van Richard Nieuwenhuizen staat onze traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de Ex-internationals dan ook in het teken van respect. Die boodschap proberen we steeds heel actief uit te dragen. We denken graag na over dit soort maatschappelijke verbindingen.
HFC is een krachtig merk, zoals een marketeer dat zou zeggen, en dat kunnen we op vele manieren positief inzetten en dat doen we dan ook!”
Jos de Jong