Typography

023 Haarlem Sport - Paul Gebbink van Beyuna was op bezoek bij Kon. HFC. Beyuna is een bedrijf dat hoogwaardige voedingssupplementen maakt en Paul Gebbink is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze producten. Hij  heeft een achtergrond in de fysiotherapie en het begeleiden van topsporters met voeding, mede daarom is hij uitgenodigd om zijn verhaal  onder andere aan de selectie te vertellen over het nut van goede sportdranken, voedingssupplementen en de term 'Sudden Death'.

Er zijn diverse blogs en websites naast overige mediakanalen die aandacht besteden aan voeding en daarmee ook diverse meningen over wat wel en niet goed is. Aangezien dit artikel geen advertorial is, probeer ik met mijn bescheiden kennis over dit onderwerp, ik ben namelijk geen arts of voedingsdeskundige, verslag te geven.

Paul Gebbink geeft in zijn presentatie aan dat het niet vanzelfsprekend is dat spelers bewust nadenken over hun voeding. Ook in dit clubhuis van Kon. HFC staat het vol met energydrankjes. Inmiddels wordt de mening van Gebbink algemeen gedeeld dat een overschot aan suikers niet gezond is. Deze drankjes bestaan grotendeels uit suikers. Nu verbranden sporters natuurlijk energie, maar een te grote inname van suiker is ook voor een (top)sporter niet goed. Laat staan voor een pupil, die stuitert de hele dag na het drinken van zo'n consumptie.

Daarom presenteert Gebbink zijn eigen energyproduct dat niet die sugarrush heeft, tevens bevordert het de concentratie. Dit heb ik zelf getest en de concentratieverhogende claim kan ik bij mij bevestigen. Daarna laat hij wat tabellen zien om te benadrukken dat de voedingswaarde in ons eten (ook groente en fruit) is afgenomen. Dit is belangrijk omdat het Voedingscentrum ons groente en fruit aanbeveelt. Natuurlijk ben ik als leek ook even op het internet aan het zoeken geweest of de bewering van Gebbink klopt. Daarvan heb ik iets opgestoken. Er is een afname geconstateerd, alleen wordt er gedebatteerd of dit door veranderde onderzoeksmethoden komt. Het tweede feit dat ik geleerd heb is dat vitaminen worden aangemaakt door de plant en dat mineralen uit de bodem komen.  Het bodemgebruik is dus belangrijk om voldoende mineralen voor onze groente en fruit in te nemen. Dat is voor de consument niet te controleren, die kan hooguit de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit eten om hopelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vitamine D3 en Omega3 werden specifiek benoemd. Over  D3 is bijna iedere voedingsdeskundige het eens. In de maanden dat de zon weinig schijnt, is het verstandig om D3 bij te slikken. Zeker voor mensen met een getinte huidskleur. Vroeger werd daarvoor levertraan gebruikt.
Omega3  zie je ook vaak op verpakkingen staan. Naast Omega6 dat door Gebbink niet wordt aanbevolen.  Omega3 bestaat in verschillende kwaliteiten. Zo is het Omega3 gehalte bij gekweekte zalmen lager dan bij wilde zalm. Het is gebruik van Omega3 is iets minder onomstreden. In de artikelen die ik las, wordt het aanbevolen voor het hart, bloedvaten en hersenen en afgeraden voor mannen met prostaatproblemen. Let op ik ben geen arts!!

Er kwam ook nog twee vragen uit de zaal. Hoe vaak moet je energy van Beyuna gebruiken? Gebbink beantwoordt de vraag met "Je kunt het elke dag gebruiken, maar in ieder geval acht dagen achter elkaar zodat het effect krijgt en op de wedstrijddag."
De tweede vraag was: "Komt het ook in blikvorm?" Gebbink: "Om het in een blik te bewaren moet je houdbaarheidsproducten toevoegen en dat kan de werking verminderen of een toevoeging kan op de dopinglijst staan."
Verder was hij eerlijk dat energy bij ieder verschillend werkt. Inmiddels is er een proef gestart onder de selectiespelers en dat heeft een positief resultaat (niet doping gerelateerd).

Dan nog over Sudden Death, niet te verwarren met het begrip dat tijdelijk in het voetbal was geïntroduceerd om de verlenging te verkorten met de Golden Goal.  Nee, in dit geval is het een abrupt einde van een speler, die op het veld in elkaar stort. Gebbink geeft aan dat het eerder genoemde Omega 3 kan helpen om dit probleem te voorkomen (Zoals eerder beschreven Omega 3 is goed voor hart en bloedvaten). Waarbij de volkswijsheid 'Hardloper zijn doodlopers' bij mij opkomt en wie weet kan Omega 3 hier iets aan doen. Al is topsport niet per definitie gezond. Verantwoord bewegen wordt aangeraden, topsport kan het gevolg hebben dat je roofbouw op je lichaam doet.
Daarom is een aangepast voedingspatroon voor deze sporters aanbevelingswaardig. Wie weet helpt de nieuwe energydrank daarbij. Dat is aan de (top)sporter.

Maurice Harroud

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij