Typography

023 Haarlem Sport - Aanstaande zaterdag staat de, eerder door sneeuwval afgelaste, match tegen Jong AZ op het programma van de Koninklijke. Koploper Jong AZ komt op bezoek. Jong AZ is de gedoodverfde kampioen in de tweede divisie. Met speels gemak zetten zij vrijwel ieder duel naar hun hand.

Jong AZ is voor de meeste clubs een geduchte tegenstander. Ondanks het feit dat winst van HFC zeker niet is gegarandeerd – wat klinkt dat aardig – wordt dit een wedstrijd waar menig bezoeker de vingers bij af zal likken. Laten we hopen dat HFC een hele goede partij speelt en het ZA niet gemakkelijk maakt. Zo stuntte HFC vorig jaar in de beker met winst tegen 1e divisionist FC Eindhoven en wat zou het voor de Haarlemse club geweldig zijn als zij zo’n geweldige stunt zouden kunnen herhalen.

Sterke tegenstander niet onkwetsbaar
AZ blijft echter een gevreesde tegenstander. Na 22 wedstrijden trof Jong AZ al 59 keer het doel van de tegenstander om er zelf maar 21 te incasseren. Met 52 punten staat Jong AZ een straatlengte voor op nummer twee Excelsior Maassluis dat op 38 punten staat. Maar Excelsior speelde al twee wedstrijden meer dan Jong AZ.
Toch zijn de Alkmaarse boys niet onkwetsbaar. Tegen UNA verloor men met 2-0, bij Sparta werd verloren en tegen HHC, Katwijk, AFC en De Treffers werden de punten verdeeld.
Wie weet wat er gebeurt… Oké, in Alkmaar werd HFC weggespeeld maar zegt lang niet alles. De nieuwe coach Verdonkschot was in september 2016 nog zoekende naar de juiste balans in zijn team. Robert Muhren was toen de grote man bij AZ maar staat nu ergens in België in de hoofdmacht van Zulte Waregem; een flinke aderlating voor het team van coach Martin Haar.

Profs tegen amateurs
Het blijft natuurlijk een apart fenomeen dat full profs het wekelijks opnemen tegen amateurs. HFC, semi profclub, heeft echter kansen tegen Jong AZ en waarom ook niet. Maar dan moet er wel uit een ander vaatje worden getapt dan afgelopen zondag, dat was niet best waardoor HFC weer een paar plaatsen is gezakt in het rechter rijtje (maar wel met nog 3 inhaalwedstrijden te spelen).

Een sidderend HFC? Welnee!!
In de eredivisie speelt het eerste team van AZ dit jaar heel goed mee. Trainer Van den Brom wil nog wel eens een beroep doen op spelers uit het tweede team die in vorm zijn. Hij zet ze dan op de bank of laat ze kort even ruiken aan het hoogste niveau. Als dat dit weekend ook het geval is, pakt dat voor HFC misschien goed uit. Een mooie aanval of een counter zit er bij HFC immers altijd wel in. Tactisch slim spelen zodat bij Jong AZ, bij het uitblijven van goals, hen de moed langzaam in de schoenen zakt, is zaterdag de droom van iedere HFC-liefhebber.

AZ club met bekende iconen
Over de club AZ valt niet zoveel meer te vertellen. Het is genoegzaam bekend dat de gebroeders Molenaar in 1972 de fusieclub AZ (Alkmaar ‘54 en FC Zaanstreek) onder hun hoede namen. Toen pas werd voetbal in Alkmaar belangrijk. Via hun bedrijf Wastora pompten ze veel geld in de club. Kees Kist, Willem van Hanegem, Ronald Spelbos, Hugo Hovenkamp en trainer Georg Kessler brachten AZ de bekerwinst in 1978 als ook de dubbel in 1981. Jaren later, na het debacle met sponsor en eigenaar van de DSB bank Dirk Scheringa, moest AZ weer van vooraf aan beginnen. Nu anno 2017 staat er een gezonde club met een sterk eerste en naar nu blijkt ook een heel sterk tweede team.

Jos de Jong

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij