Hartveilig Wonen Heemstede
023 Heemstede Gezondheid - In Heemstede is sinds 2016 Hartveilig Wonen actief: een reanimatienetwerk van goed geschoolde vrijwilligers en beschikbare AED’s.
Op diverse locaties in de gemeente zijn AED’s geplaatst waar dag en nacht gebruik van kan worden gemaakt. Er zijn al 10 locaties gereed en op 2 locaties worden binnenkort de buitenkasten geplaatst zodat er uiteindelijk voldoende dekking in Heemstede is.
Buitenkastlocaties:
Zone Adres Bedrijf/Instelling
1 Zandvoortselaan 84 App.complex De Rozenburgh
2 Koediefslaan 73 Haemstede Barger MAVO
3 Jan van Goyenstraat 21 PLUS supermarkt
4 Professor Asserlaan 1 Fysiotherapie Popping
5 Franz Schubertlaan 37 Stichting GSV-Centrum
6 Offenbachlaan 1 Sportzaal "De Spaarneborgh"
7 Amstellaan 5-7 Van der Weijden Versgemak
8 Raadhuisplein 1 Gemeentehuis - binnenkort
9 Javalaan 65 Tandartsenpraktijk Drent en Beuger
10 Aletta Jacobslaan 14 Privé woning
11 Glipperweg 57 De Princehof
12 Herfstlaan 3 Algemene begraafplaats- binnenkort
(13 Julianaplein 1 Huidige bibliotheek, na verbouwing)
Vrijwilligers gezocht
Een werkgroep van betrokken Heemstedenaren en de EHBO vereniging heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om vrijwilligers te werven en te scholen. Het aantal vrijwilligers is sinds de start gegroeid van 50 naar 155. Dit is een goed resultaat maar nog niet voldoende. Nog steeds zijn er inwoners en werkenden in Heemstede nodig om Hartveilig wonen succesvol te laten zijn. De vrijwilligers van Hartveilig Wonen dragen bij aan de veiligheid en gezondheid van de omgeving. Voor de aanmelding is belangrijk dat men een erkende reanimatie/AED-training bereid is te volgen. Ook dat men de straten in de directe woon- en werkomgeving goed kent. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website www.hartveiligwonen.nl
Hoe werkt Hartveilig Wonen?
Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een hartstilstand heeft, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een sms-bericht of een oproep via de app met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen 6 minuten acute hulp wordt verleend. Het aantal sterfgevallen wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
In 2016 is er 33 keer een reanimatiemelding geweest waarvoor vrijwilligers van Hartveilig Wonen zijn opgeroepen.