Typography

Interview met Merijn Snoek

Het is maar goed dat er een stevige tafel staat in de wethouderskamer van het gemeentehuis in Haarlem. We zijn op bezoek bij de wethouder Sport, de CDA-er Merijn Snoek.

Je kunt hem enthousiasme voor de sport niet ontkennen, evenmin zijn kennis van zaken en oprechtheid. In zijn antwoorden op de vragen over de sport in Haarlem slaat en tikt hij bijna dwars door zijn tafel heen. Een sportief optreden, waarin duidelijk wordt dat de wethouder het absoluut oneens is met de stelling dat Haarlem geen sportstad meer is.

“Nee ik ben het daar helemaal niet mee eens. OK de basketbalweek is niet meer, jammer, verschrikkelijk, maar er wordt nog volop gebasketbald in Haarlem. Bovendien is er in Schalkwijk een nieuwe club die op het hoogste niveau wil gaan spelen. Als ik zaterdags door de wijk fiets, zie ik ik weet niet hoeveel kinderen in clubtenue naar hun sport gaan. Haarlem is geen sportstad omdat de basketbalweek en de honkbalweek er niet meer zijn, of omdat Haarlem geen betaald voetbalclub meer heeft. Onzin!

Verkennen

Voor wat betreft de basketbalweek heb ik de bond en het platform Topsport gevraagd gezamenlijk te verkennen hoe een duurzame doorstart gemaakt kan worden. Ik verwacht hiervan binnenkort een terugkoppeling. De € 40.000 die de gemeente altijd bijdroeg, blijft ook voor komende edities beschikbaar. Betreffende de basketbalweek, is er wel degelijk een initiatief geweest waarover ik ben geïnformeerd, maar ik ben hier zelf niet actief bij betrokken geweest.

Maar je kunt dus ook zeggen dat Haarlem een fantastische sportstad is. We hebben immers de oudste voetbalclub van Nederland die een fantastische trotse cultuur en kantine heeft. Ik ben echt trots op alles wat we hebben; of het nou de Koninklijke is of Alliance, of OG of DSS of al die andere verenigingen die ik nu niet noem, we hebben echt een fantastische sportcultuur. Wat we niet hebben zijn grote zichtbare eredivisie clubs of ongelooflijke uitblinkers. Maar we hebben wel tophockey ‘om de hoek’ waar de helft van onze kinderen speelt en hebben daarnaast ook nog zelf twee prachtige hockeyclubs. Haarlem heeft net, nota bene met eigen middelen, een prachtig waterveld aangelegd, dat is toch super!” aldus de heer Snoek.

Top

Hoe komt het dan toch dat men steeds zegt dat Haarlem geen sportstad is! We hebben immers karate, een Europees kampioen judo dat net als badminton al jaren aan de top staat en ga zo maar door.
“We hebben wel wat problemen, bijvoorbeeld met honkbal; die fantastische sport die helemaal bij Haarlem hoort zit ons in de genen. Kinheim heeft het lastig, andere verenigingen ook. Er komt te weinig publiek en er is te weinig sponsoring waardoor verenigingen het moeilijk hebben. Ook de binnensportaccommodaties staan onder druk. Als iedere schoolklas drie uur sport zou moeten hebben, - en dat is toch eigenlijk nodig -, hebben we heel veel extra hallen nodig en daar is helaas geen geld voor. De politiek zegt wel dat het gymonderwijs moet worden uitgebreid, maar de middelen ervoor komen niet. Verder proberen we de samenwerking met het CIOS en In-Holland te vergroten om die sport maar te steunen. Het gaat ook om commitment tonen, mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen en doorknokken”, aldus de her Snoek.

Financiële middelen

Onze begroting is gebaseerd op de 12,8 % die de verenigingen ons voor de velden als huur betalen plus de middelen voor sportstimulering. Voor het organiseren van evenementen gaat er jaarlijks zo’n 10 tot 11 miljoen gulden uit de middelen naar sport. En we doen het ermee, de meeste van onze sportparken liggen er netjes bij. Ik zie dat er de laatste tien, vijftien jaar heel veel is geïnvesteerd in de buitensport. Ik ben van mening dat ook de binnensport een zelfde investering nodig heeft voor de komende tien jaar. Maar voor wat we nodig hebben is niet genoeg geld. Daarom zal hierover bij de volgende verkiezingen gediscussieerd moeten worden”, vervolgt Snoek.

Sportief groeien

“Ik zie dat er de laatste tien, vijftien jaar veel is gedaan voor de buitensport. We hebben een Tweede divisieclub, de Koninklijke HFC. We hebben bereikt dat er hier langer kan worden gevoetbald door cricketclub Rood Wit, die voor een groot deel van elke lente 2 tot 3 velden van HFC bezette, een prachtig cricket complex te geven bij THB. Maar je moet alles afwegen en je kunt ook niet zo maar zeggen dat we de Koninklijken alles geven wat ze nodig hebben.




Prachtige portefeuille

Sport is desondanks een prachtige portefeuille. Je ontmoet van alles en iedereen. Sommigen zijn boos, anderen juist weer dankbaar. Ik zou alles wel willen faciliteren, maar we moeten werken met de middelen die we hebben. Neem bijvoorbeeld de nieuwe KNVB jeugdplannen, neem de granulaatkorrels. Ondanks de nieuwe onderzoeken met die visjes, volgt onze gemeente de landelijke adviezen van VWS, VSG en KNVB. Je moet een keuze maken. De nieuwe opzet van het jeugdvoetbal kost natuurlijk meer geld. Onze SportSupport kan verenigingen hierbij ondersteunen. Zo is er een speciaal programma om in korte tijd meer vrijwilligers te krijgen of kan er geholpen worden bij het opzetten van crowdsourcing. Er blijven echter zaken die heel veel aandacht vragen. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld de Duinwijkhal, de inzet voor skate voorzieningen voor jongeren, vandalisme op de velden en de verbinding met het sociaal domein. Het is allemaal harstikke leuk en ik ben blij dat ik het mag doen. Maar het is allemaal wel heel anders dan toen ik in mijn jeugd sportte. Ik deed judo, tennis, basketbal en ik schaakte. Later ben ik aan squash gaan doen, ben gaan hardlopen en heb twee seizoenen hockey gespeeld. Dat was allemaal voor de gezelligheid. En laten we eerlijk zijn, het gaat altijd om de gezelligheid, ook in de sport.

Henny Rückert 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij