Typography

023 Haarlem Gezondheid - Iedereen wordt bewuster van het belang van een goede gezondheid. Niet alleen voeding maar ook nagellak en make-up spelen hierbij een belangrijke rol.

Een studie van onder meer Duke University en de Environmental Working Group (EWG) toont aan dat de chemische stof trifenylfosfaat (TPHP), dat bekend staat als een chemische stof met een hormoonontregelende werking, veelvuldig wordt toegepast in de productie van nagellak en via diezelfde nagellak in het menselijk lichaam wordt opgenomen.  

Onderzoekers van Duke University vonden enkele uren na het lakken van nagels sporen van hormoonverstorende stoffen in de lichamen van onderzochte vrouwen; in het bloed werden  reststoffen teruggevonden van TPHP. De concentratie aan difenylfosfaat, de stof die achterblijft nadat het lichaam TPHP heeft afgebroken, was bijna verzevenvoudigd.

Hormoonontregeling door nagellak
Onderzoek wijst uit dat het chemische TPHP, dat wordt gebruikt om nagellak flexibeler en duurzamer te maken, dat in de kunststofindustrie wordt gebezigd en als brandwerend schuim in meubelen wordt aangewend, via nagellak in het lichaam terechtkomt, waardoor hormoonontregeling wordt veroorzaakt. Onderzoek met dieren wees eerder reeds uit dat TPHP onregelmatigheden in groei en voortplanting teweegbrengt. “Zorgwekkend is dan ook dat TPHP, dat relatief snel in het lichaam wordt opgenomen, via nagellak ook terechtkomt bij tienermeisjes, wier lichaam nog zo in ontwikkeling is”, aldus de onderzoekers.

Zwangerschap en nagellak
Tijdens je zwangerschap kun je TPHP maar beter mijden. Ook kamfer, dat na het drogen van nagellak zorgt voor een flexibele laag, gaat niet vrijuit. Dr. Irene Reyzis, Chief Scientific Officer van nagellakproducent Zoya: “Kamfer wordt niet tegengehouden door de placenta. Foetussen missen de enzymen die kamfer afbreken. Het is aangetoond dat kamfer bij een aantal gevallen een rol heeft gespeeld bij miskramen. Ook al is het risico niet groot, je kunt het maar beter mijden”.  En dan zit er in nagellak ook nog eens formaldehyde en -hydehars. Reyzis: “Formaldehyde wordt gebruikt in allerlei harssoorten, waar flinke hoeveelheden andere chemicaliën worden bijgemengd. Mijn advies: niet gebruiken!” Vroeger werd formaldehyde gebruikt om dieren mee op te zetten, dus of dat spul nu zo lekker is om op je nagels te smeren….

Schildersziekte
Veel stoffen die vroeger in verf voorkwamen (oplosmiddelen als tolueen, xyleen, benzeen, terpentine, hexaan, thinner, wasbenzine, ether en alcohol) zijn tegenwoordig in verf verboden. Die stoffen kwamen immers via de huid of door inademing in het lichaam terecht en leidden tot Chronische Toxische Encephalopathie (CTE), ook wel Organisch Psycho Syndroom (OPS) ofwel schildersziekte wordt genoemd, een ‘werkgebonden aandoening van het centrale zenuwstelsel die kan ontstaan door blootstelling aan (vluchtige) oplosmiddelen en een aantal andere chemische stoffen’. Veel van deze stoffen zitten gewoon wèl in diverse nagellaksoorten!  

Dames en tieners die zich van hun beste kant willen laten zien, veranderen bijna om de dag van nagellak. Het is daarom aan te raden om kennis te nemen van de diverse gevaren van nagellak en te zoeken naar een gezond alternatief. Bestaat dat dan? Jazeker!

Zoya nagellak, gezond alternatief?  
Als aanstaande moeder heb je, meteen nadat je hoorde dat je zwanger was, natuurlijk een aantal gezonde beslissingen genomen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor het kindje dat in je buik groeit. Maar, moet je daarom 9 maanden afzien van mooi verzorgde nagels? Welnee, natuurlijk niet! Op onze zoektocht maakten wij kennis met de nagelverzorgingslijn van Zoya dat producten creëert die gezondheid niet in de weg staan. Zoya betekent bovendien óók nog eens ‘leven’, dus de producten hebben sowieso al een stapje voor. Zoya nagellak is dan ook Big10Free; dat betekent dat het volledig vrij is van alle schadelijke en eerdergenoemde chemicaliën. Alle nagellakkleuren van Zoya zijn veganistisch en dierproefvrij.

Zoya nagellak is afkomstig uit de USA, is van superieure kwaliteit en kenmerkt zich door haar indrukwekkende originele kleuren.  Het bedrijf Zoya richt zich op gezondheid en welbevinden en kent een rijke geschiedenis. Eind vorige eeuw veroorzaakte het merk een revolutie in de wereld van nagelverzorging toen ontwikkelaar ‘Art of Beauty’ de unieke producten patenteerde. Zo bracht Zoya niet alleen de allereerste langdragende nagellak zonder giftige stoffen op de markt, maar eveneens de eerste sneldrogende topcoat.

In Amerika is Zoya reeds jaren een A-merk en onlosmakelijk verbonden met de ‘New York Fashionweek. Sinds begin 2016 is de productlijn ook in Europa verkrijgbaar.

Wilt u meer weten? Raadpleeg dan het YouTube kanaal van NL Magazine, sectie Lifestyle, aflevering 1 en/of ga naar www.balanceyourlife.nu.

Ria van Kleef

Bronvermelding: http://www.ewg.org.]
Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij