Typography

Foto's Onno van Middelkoop

Ruim 25 jaar in bedrijf, 100.000 groepen, 10.000.000 individuen en nog veel meer in het verschiet… In één zin even samengevat wat Michael Bleekemolen, inmiddels race Godfather, met zijn bedrijf Race Planet in Nederland heeft bereikt. Nog voordat Jan Lammers, Huub Rothengatter,  Jos Verstappen, Robert Doornbos, Christiaan Albers, Guido van der Garde en natuurlijk Max Verstappen in de Formule 1 Grand Prix reden, was Bleekemolen F1 coureur, daarmee aantonend dat het talent om te racen groot was. Na allerlei avonturen en successen in de autosport rijpte eind jaren ’80 bij Michael het plan om ook een onderneming in het racen op te zetten. “Zo begon ik met kleine evenementen op het circuit van Zandvoort. Dat werd de basis voor het huidige Race Planet.”

Unieke race-ondernemers
De inmiddels 68-jarige Michael Bleekemolen heeft ondertussen ruim vijftig jaar race-ervaring opgedaan. Dat gegeven is op zich al opmerkelijk, maar vooral het feit dat hij op basis van zijn beroep een uniek bedrijf uit de grond heeft gestampt, is een prestatie op zich. Op zijn overdekte kartbaan in Mijdrecht introduceerde hij het ‘Indoor Karting’ op het Europese vasteland en op Circuit Park Zandvoort biedt hij autosportliefhebbers de kans om spectaculaire sport- en formulewagens te besturen.
Zijn zoons Sebastiaan en Jeroen zijn ook geen onbekenden in de racewereld. Sebastiaan racet in meerdere klassen en zoon Jeroen doet het momenteel erg goed op het Amerikaanse continent. Zo kun je wel spreken van een racefamilie pur sang. Sebastiaan runt samen met Michael het bedrijf Race Planet, dat bestaat uit overdekte kartbanen in Amsterdam en Delft en diverse race-, vaardigheids- en opleidingsevenementen op het circuit van Zandvoort.

Michael, drijvende kracht van Bleekemolens racefamilie
Tijdens de lunch in het onlangs opgewaardeerde restaurant ‘Bernie’s’, met prachtig zicht op de baan en met name op de Tarzanbocht, vertellen Michael en Sebastiaan graag en opgetogen over Race Planet en hun toekomstige projecten. “We verkopen geen producten, we verkopen een beleving, voor  veel mensen een onvergetelijke ervaring. Het is voor de meeste mensen niet weggelegd om in een peperdure auto te rijden. Wij bieden die mogelijkheid en dan ook nog op een circuit. Dat is twee vliegen in één klap,” vertelt Michael. Op de achtergrond zoeven de Ferrari ’s, Lamborghini’s, Aston Martins, Porches en formulewagens in treintjes door de Tarzanbocht. Het is een Driving experience evenement vandaag. Bernie’s stroomt langzamerhand vol met mensen, die in groepen aan de dag deelnemen. Voordat zo’n groep de baan op gaat, houdt Michael zijn introductieverhaal. En dat gaat dan vooral over veiligheid. Eenmaal op de baan gaan de gezichten stralen en worden vooral de mannen een beetje ongeduldig om in één van de bolides te mogen klimmen. De instructeurs zijn door de wol geverfd, geven aanwijzingen en adviezen, leiden alles in goede banen en zijn stuk voor stuk geoefende coureurs. Op zo’n dag rijdt er dan ook voor meerdere miljoenen rond op het onlangs ververste Zandvoortse asfalt. Want kapitaalkrachtig is het, zo’n bedrijf als Race Planet. Tussendoor vertonen de drifters hun kunsten op het circuit met de grommende Ford Mustangs. Het is ècht een ware beleving!

Sebastiaan
Daarnaast heeft Bleekemolen sinds jaar en dag een eigen raceteam, dat in verschillende klassen uitkomt. Sebastiaan geeft, samen met Michael, leiding aan Race Planet èn aan hun eigen raceteam, Team Bleekemolen. Als teameigenaar is Sebastiaan nauw betrokken bij alle raceklassen waarin het team, zowel op nationaal- als internationaal niveau, uitkomt. Sebastiaan racet inmiddels ook meer dan 25 jaar. Hij is viervoudig kampioen in de Renault Clio Cup. De Porsche Supercup, één van de meest prestigieuze merkencups ter wereld, is de klasse waarin hij zelf het meest in zijn element is. In 2016 was Sebastiaan ook actief in de 24h Series met zijn Seat Leon Cupracer.

 

Triatlon
Opvallend gegeven bij Sebastiaan is dat hij sinds enkele jaren de loodzware duursport Triatlon beoefend. “Had het zelf niet verwacht, maar het is geweldig om te doen en ook goed voor mijn lijf. Ik blijf er erg fit door en het heeft positieve invloed op mijn racen. En ik blijk het ook nog aardig te kunnen waardoor ik sinds de zomer ben opgenomen in de nationale selectie. Dat vind ik toch wel erg gaaf!” De combinatieduursport Triatlon bestaat uit drie onderdelen; 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. In totaal 126 kilometer voortbewegen op eigen spierkracht, waar bij het huidige wereldrecord op 7 uur en 35 minuten staat. De Triatlon volbrengen is op zich al een topprestatie!

Jeroen, een internationaal racefenomeen
Niet bij het gesprek aanwezig is Jeroen, tweede zoon van Michael. Als kind ging hij met zijn vader mee naar de races en kreeg zodoende de autosport als het ware geïnjecteerd. Jeroen vertegenwoordigde, na Jos Verstappen, Team Nederland in de landenwedstrijd van de A1 GP, onder bezielende leiding van Jan Lammers. En tegenwoordig gaat er bijna geen weekend voorbij zonder dat Jeroen ergens ter wereld aan een autorace meedoet. Van Australië tot de Verenigde Staten, hij heeft zich in de loop der jaren tot één van de meest veelzijdige langeafstandscoureurs ter wereld ontwikkeld. Enkele hoogtepunten in zijn racecarrière zijn de kampioenschappen in de Porsche Supercup in 2008 en 2009 en zijn overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans in 2008. In 2016 rijdt Jeroen volledige programma’s in de VS met zijn Gas Monkey Dodge Viper, terwijl hij in Europa de circuits bestormt met zijn Lamborghini Huracán.

Bonk ervaring
De drie mannen vertegenwoordigen samen ruim een eeuw race-ervaring. En ze zijn blij met de nieuwe impulsen die Max Verstappen aan de sport geeft met zijn superprestaties in de koningsklasse der racerij, de Formule 1 Grand Prix. “Max is gewoon ontzettend goed. Het is fantastisch om te zien wat een impact hij heeft op de autosport in het algemeen. De beste reclame die de sport zich wensen kan. En hij is nog maar net begonnen…”

Nieuwe horizonten
Op de vraag wat voor toekomstplannen de mannen hebben, werpen ze elkaar een blik van verstandhouding toe. Michael: “Tja… We zijn eigenlijk aan het flirten met een nieuw idee. Een project dat slechts op twee plekken op deze planeet bestaat. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om dit in Nederland te realiseren. En het heeft eigenlijk niets met racen te maken..” Nu de nieuwsgierigheid is gewekt vragen we natuurlijk door. Sebastiaan: “We willen het eerste indoor strand in Nederland realiseren. Met de echte beleving van zand onder de voeten en water binnen handbereik. Met klimaatbeheersing, horeca en talloze andere faciliteiten. Iets dergelijks bestaat in Japan en even buiten Berlijn. Als je de gebouwen ziet, begrijp je wat voor een omvang dat project heeft.” OK. Maarre… Toch niet in Zandvoort?? “Nou nee, eerder in de buurt van Amsterdam. Maar we zijn nog in de oriëntatiefase. Niets is nog zeker. En de investering is nogal pittig, dus we gaan we niet over een nacht ijs.” Gezien de ervaring en het pionieren met het indoor karten lijkt dit project wel in vertrouwde handen.

Het restaurant loopt inmiddels flink vol en Michael moet een introductie geven aan een grote groep mensen van een bedrijf dat een race-experience komt doen. Wie weet wordt het vervolgd…

Onno van Middelkoop

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

13 december 2018

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Trombose

D Reizen

Drogisterij

Aanbevolen artikelen