Typography

Twee top opleidingtrainers (van Koninklijke HFC) geven hun visie 

023 Haarlem Voetbal - Het Nederlandse voetbal was er bij het laatste EK en WK niet bij. Het voetbal zit in een dip. Niettemin stonden er twee Nederlandse spelers, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de vorige  Champions League finale en doet Ajax het dit jaar  fantastisch, Nederland won van Duitsland en eerder met 3-0 van Portugal, Oranje onder 17 werd Europees kampioen, Ajax speelde vorig jaar de finale om de Europa League en Memphis Depay speelt de sterren van de hemel in Lyon. Maar echt, het Nederlandse voetbal is er nog lang niet. Interessant om de mening te horen van twee bijzondere trainers bij de Koninklijke HFC in Haarlem; de club die tweede staat op de Nederlandse ranglijst van opleidingsclubs. We krijgen de mening van Rik Verhage die begon bij HBC in Heemstede en na dit seizoen HFC verlaat om zich volledig aan Ajax over te geven, en die van Frank Korpershoek, sinds zijn 7e jaar bij HFC en al meer dan 300 wedstrijden speler en aanvoerder van Telstar.

Plezier in het spel
“Het belangrijkste in het opleiden is, dat het de speler is waar het omgaat”, aldus Frank. “De speler moet plezier in het spel vinden, zowel op de trainingen als in de wedstrijd; dát is de basis. De kinderen moeten zelfvertrouwen opbouwen  en successen beleven. Ze moeten zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen redden en keuzes durven maken. Maar ook buiten het veld moeten ze zich ontwikkelen en bij alles nadenken wat ze doen. Dat proberen we er bij HFC in te krijgen, met de nadruk op normen en waarden en de ontwikkeling als mens. Daar zijn onze trainingen op gericht.”

Rik vult aan: ”Bij Ajax gelden diezelfde regels al is bij ons de onder 9-1 al internationale top, vergelijkbaar met Barcelona en Manchester City. Wij willen elke speler succes laten beleven op hun eigen niveau. Wij kijken heel individueel gericht welke prikkel elke speler nodig heeft. In de competitie spelen alle kinderen ongeveer hetzelfde aantal speelminuten. Ook spelen zij daar op meerdere posities om verschillende situaties te leren herkennen en daarnaar te handelen. Op toernooien brengen wij de spelers meer in de comfortzone. Daar moeten zij tegen toptegenstanders, op hun eigen positie de tegenstander domineren.”

Rik gaat zich het komende seizoen volledig richten op Ajax en zal, naast zijn hoofdtrainerschap bij Ajax onder 9, ook kennis maken met oudere lichtingen. Naast zijn werkzaamheden bij Ajax, gaat Rik de cursus UEFA A volgen om zichzelf verder te ontwikkelen als Trainer-Coach.

vlnr: Frank Korpershoek en Rik Verhage

Talentontwikkeling en -herkenning
Frank, die ook eigenaar is van het bedrijf Spocovo, bewaakt ook het komende seizoen het intensieve proces van talentontwikkeling en talentherkenning bij de jeugd van HFC en is tevens trainer/coach van de onder 19-1. Wat een uitdagingen opnieuw; dat kan alleen als je echt wat te bieden hebt. En dát hebben Rik en Frank als geen ander; beiden zijn echte talentontwikkelaars.

Rik: “Het woord ‘talent’ gebruik ik bijna nooit; ik vind dat een verkeerd woord. Door het woord talent te gebruiken, kun je een speler in een statische mindset krijgen en creëer je een bepaald verwachtingspatroon. Ik probeer spelers te coachen en te belonen op basis van het gedrag van een kind, zijn inzet en zijn algehele houding. Ik vind het prachtig om kinderen in hun kracht te zetten,  waardoor zij veel zelfvertrouwen opdoen. Ik ga vaak in gesprek met de speler wat hij zelf graag wil verbeteren en daar probeer ik hem dan gericht bij te helpen”.

“Het gaat bij kinderen zeker niet alleen om het talent wat men bij voetbal als talent ziet”, vult Frank aan. “Ieder kind heeft wel iets waarin hij zich kan onderscheiden in het spel, daar ga ik van uit. Ik stop dan veel werk in het ontwikkelen van de kwaliteiten van de speler en leer hen wat het is om een leidende rol met deze kwaliteiten te hebben. Onze taak is om talent herkennen en de basis te genereren om dat talent te ontwikkelen. Uitblinkers hebben namelijk niet alleen bijvoorbeeld de bekende technische vaardigheden nodig. We moeten ze veel breder ontwikkelen. We leren hen om lef te tonen, durf te hebben en om onder druk te spelen. Het draait hier echt om wat je van thuis meekrijgt, het zogenaamde talent, het gaat er ook om wat je er als speler zelf in stopt om het te ontwikkelen. Het gaat bij ons dan ook altijd om de ontwikkeling van de speler en als mens”.

Toekomst
Beide trainers kijken vanuit dit perspectief ook naar de toekomst van het voetbal. Rik: “Die toekomst is er echt. Ik denk echt dat we op de goede weg zijn, zeker als je ziet met hoeveel plezier de kinderen hier voetballen en beter worden omdat ze centraal staan.”

Rik is ook iedere dag bezig om zelf beter te worden. “Ik ben nu vier jaar bij de onder 9 van Ajax en ben me daarin nog steeds aan het ontwikkelen. Ik ga nu ook oudere spelers trainen en doe mijn best de spelers beter te maken, maar ook om zelf beter te worden. Ik heb geen carrièreplanning voor ogen, ik probeer mijzelf iedere dag te verbeteren en dan kom ik vanzelf wel op de plek waar ik hoor.”

Ook Frank denkt uiteraard aan zijn toekomst. ”Het is toch een droom dat ik dit bij HFC mag doen en mijn mooiste droom is om nog eens bij de junioren de Youth League te halen.”

Bereken je premie - ZorgDirect

Indrukwekkende carrières
Rik Verhage begon zijn trainerscarrière als voetballer bij HBC in Heemstede. Als 22-jarige kreeg hij zijn eerste club en werd trainer van het eerste elftal van UNO. Al snel werd hij benaderd door de Koninklijke HFC. Hij werd er twee jaar trainer en drie jaar coördinator. Vanaf zijn 26e verjaardag werd hij, in combinatie met zijn werk bij HFC, ook trainer bij Ajax. Met ingang van 1 juli 2010 krijgt Rik meer uren bij Ajax waardoor hij HFC moet verlaten; twee clubs trainen was niet meer te combineren.  

Frank Korpershoek is al vanaf zijn 7e jaar bij de Koninklijke HFC. Hij doorliep er als speler alle elftallen tot en met het eerste. Omdat het bij de club gewoonte was dat eerste elftalspelers ook extra activiteiten verrichten bij de club, zette hij zijn eerste stappen als jeugdtrainer bij de Koninklijke. Bij DWV deed hij onder Hans van Doorneveld, zijn volgende opleidingsstap en haalde het Nederlands amateurelftal. Hij ging bij Telstar voetballen, haalde zijn trainersdiploma’s t/m tc2 en speelde bij Telstar in twaalf jaar meer dan driehonderd wedstrijden.

Winnaars van morgen
Kanjers zijn het, de beide trainers. Waar in Nederland iedereen in paniek is over de staat van het Nederlands voetbal, de KNVB nieuwe trainers wil met een eigen visie en persoonlijkheid en die het liefst laptoptrainers zijn, geven Frank en Rik graag hun eigen invulling aan de ‘Winnaars van Morgen’.

Rik: “Ik denk dat het probleem breder getrokken moet worden in Nederland. Waar er voorheen veel op straat werd gespeeld, is dit tegenwoordig minder vaak het geval. In het onderwijs moet er vaker door specialisten gymles worden gegeven en komen kinderen met meerdere sporten in aanraking.

Hierdoor gaan kinderen veel beter bewegen en halen zij veel voldoening uit het sporten.

Ook ben ik van mening dat er vanuit de KNVB gerichtere cursussen gegeven kunnen worden die passen bij een specifieke leeftijdsgroep. Momenteel ligt er bij de cursussen veel nadruk op tactiek & conditie, maar ik vind dat alle 4 de componenten (technisch, tactisch, fysiek & mentaal) evenveel aandacht moeten krijgen.”

Henny Rückert
Foto's Onno van Middelkoop                                                                                                                                                                                                       

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

21 januari 2019

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Trombose

D Reizen

Drogisterij

Aanbevolen artikelen