Typography

Politie dreigt met boete van 140 euro

023 Haarlem – Sport en Vrije tijd – Er bestaat geen wet die ons verbiedt een duik te nemen in rivieren en kanalen, ondanks het feit dat de politie wel die indruk wekt in een campagne op sociale media en zwemliefhebbers een boete van € 140,= in het vooruitzicht stelt.

Wat een verbod, wat een boete, wat een onrust en wat een betutteling, vindt mening zwemmer. Toch “doen wij dit elk jaar als het warm is”, aldus een woordvoerder. Oké in geval van gevaar nabij bruggen, sluizen en intensieve scheepvaart is het natuurlijk af te raden om juist dáár te gaan zwemmen. Dat weet iedereen ook wel. Om daar direct weer een boete voor uit te schrijven om de leeggeraakte Staats- en/of gemeentekas te spekken, is eigenlijk behoorlijk overdreven, zeker omdat er geen totaalverbod bestaat dat op regelgeving van kracht is; zo’n verbod is dus nergens op gebaseerd.

Je moet behoorlijk spitten om een duidelijk wettelijk vastgelegd document te vinden dat zwemmen in rivieren en kanalen, waaronder het Spaarne, verbiedt. Je moet de nodige archieven doorspitten van het binnenvaart-politiereglement en de Algemene Plaatselijke Verordening van een betrokken gemeente.  Hier kleven schijnbaar zoveel haken en ogen en onduidelijkheden aan waardoor het daadwerkelijk verbieden eigenlijk niet reëel is. En dus heeft men er iets op gevonden: zwemmen in de buitenruimte wordt ‘ontraden’ en ‘niet verboden’ en dus zijn boetes onwettig. 

Jos de Jong

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

18 september 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Trombose

D Reizen

Drogisterij

Aanbevolen artikelen