Typography

023 Haarlem en verre omgeving, voetbal, nieuw sportcomplex - Op vele fronten is HFC zich aan het opmaken voor nieuwbouw van clubhuis en tribune.

Zo is het bijvoorbeeld zaak om voordat de sloop een aanvang neemt ons erfgoed aan bekers, foto’s en andere herinneringen aan bijna 145 jaar voetbal te inventariseren en veilig te stellen. Daarna komt de vraag; wat gaat er mee? De categorie ‘zeker niet’ is omvangrijk. We komen om in de nepzilveren bekers in de categorie ‘zevende plaats O11-6 Wormerveer’.

De categorie ‘zeker wel’ mag er ook zijn. Topstuk daaruit is wat mij betreft het schilderij dat kunstenaar Jules Chapon aan onze club schonk uit dankbaarheid. Chapon was begin jaren dertig van de vorige eeuw een zeer goede voetballer van ons Eerste elftal. HFC speelde toen in de Eerste Klasse, indertijd het hoogste niveau met o.a. Ajax en Feyenoord.

De Tweede Wereldoorlog verandert zijn leven drastisch. Bijna de hele familie van Jules wordt vermoord. Zijn vader wordt in 1943 samen met negen andere mannen in de Kennemerduinen gefusilleerd, als vergelding voor een aanslag op een Duitse officier. Chapon kan na de oorlog zijn draai moeilijk meer vinden in Haarlem. De NSB-er die zijn vader de dood in joeg komt na vijf jaar vrij en gaat bij hem op de hoek wonen. Een paar keer wil Jules hem omverrijden. Chapon verhuist op doktersadvies naar Frankrijk en werkt aan een omvangrijk oeuvre. Hij komt vanuit Frankrijk geregeld naar onze reünistendiners. Jules Chapon overlijdt in 2007.

Afgelopen zondag moest ik aan hem denken bij de opening van het Holocaust Museum. Twee van zijn werken hangen daar. Koning Willem-Alexander riep ons bij de opening op om naar het museum te komen. Voor het geval u een extra reden nodig heeft om aan deze oproep gehoor te geven ligt deze voor HFC’ers misschien in deze column besloten.

Dit weekend is het een drukte van jewelste aan de Spanjaardslaan met maar liefst 60 thuiswedstrijden. Wat heerlijk om een daarvan te spelen of naar te kijken. In die laatste categorie zijn alle ogen gericht op ons Eerste elftal dat zaterdag om 15.30 uur aantreedt tegen het sympathieke SVV Scheveningen. Komt u ook kijken? Voetbalplezier verzekerd, goed voetbal zeer waarschijnlijk.

En voor het geval u voor de wedstrijd het werk dat Chapon ons schonk wil bekijken dan is het goed zoeken. Het hangt in het trapgat op weg naar het wedstrijdsecretariaat. Ons lid van verdienste Joop van Schaik en erevoorzitter Hugo Bettink zorgen ervoor dat het schilderij wordt opgeknapt zodat het in volle glorie in het nieuwe clubhuis hangt en zo de komende decennia met ons meegaat.

Meer over de familie Chapon

Joop van Schaik: Hommage · Koninklijke HFC (konhfc.nl)
Bert Vermeer: Koninklijke HFC - OorlogsslachtoffersHR - Pagina 16-17 (publitas.com)

Dirk Jan Rutgers - Voorzitter Koninklijke HFC

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij