Door Dirk Jan Rutgers - Voorzitter Koninklijke HFC - 023 Haarlem en verre omgeving, Sport, Voetbal, Koninklijke HFC - Bij een warme familieclub als HFC tutoyeren we elkaar en we noemen elkaar bij de voornaam.
Dat geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Ik maak een uitzondering en die geldt voor onze hersteltrainer en masseur van het Eerste elftal, mijnheer Peijs. Ik weet niet direct waarom. Misschien omdat ik hem als kind zag spelen bij HFC Haarlem, de helaas in 2010 failliet gegane stadsgenoot. Hij was in zijn nadagen als profvoetballer en ik was een jongen van tien.
Gerrit Peijs begon zijn carrière in 1965 als twintigjarige bij DWS. Een seizoen later maakte hij de overstap naar HFC Haarlem en speelde daar tot 1978, hij kwam tot maar liefst 368 wedstrijden in het profvoetbal.
HFC Haarlem blijft de gemoederen in Haarlem bezig houden. Waarom is het mis gegaan. Was het wel nodig? Eens in de zoveel tijd voldoende stof om een Haarlems Dagblad mee te vullen. Onze relatie met HFC Haarlem, opgericht in 1889, gaat veel verder terug, met daarin plaats voor veel gedeelde verhalen. Zoals dat we in het seizoen 1897-1898 bijna waren gefuseerd. Of dat bij de brand van ons clubhuis in 1974 de brandweer eerst naar het HFC Haarlem sportpark reed aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord. Toen de vergissing werd ontdekt en het HFC terrein in Haarlem-Zuid werd opgereden was er niets meer te redden.
We delen ook verhalen van verschillende spelers en trainers. Zoals bijvoorbeeld international Wytze Couperus, onze hoofdtrainer Gertjan Tamerus en commissaris selectievoetbal Sander Vink. We zouden bijna weer een elftal kunnen beginnen.
Koninklijke HFC komt op het pad van Gerrit Peijs toen hij onze hooftrainer werd, eerst in de jaren 1986-1988 en later tussen 1992-1996. Hij keerde in 2008 bij HFC terug als hersteltrainer en masseur. En dat is hij in 2024 nog steeds. Doordeweeks bezig om de jongens van het Eerste elftal weer fit en op niveau te krijgen. Altijd vrolijk, altijd correct en immer fanatiek bezig met wat hem bezielt. Sport en de mensen die zich hierin bewegen. Verbijt zich langs de zijlijn als de wedstrijd voor de onzen niet goed verloopt. Leeft mee, wijst aan. ‘Die corner moet strak voor, Gerry.’ Een voorbeeld van hoe je ook oud kunt worden.