Typography

023 Haarlem Uitgaan - De zon schijnt. Om 11.30 uur is het al een drukte van belang op de Grote Markt. Een ANP-fotograaf zit klaar op de trap van het bordes van het stadhuis. De verslaggeefster van NH-nieuws loopt met haar camera en microfoon naar het terras van Brinckmann. En ondergetekende loopt te speuren naar leuke fotomomenten.

Het is al druk met mensen die om de terrassen heen zwermen voor een plekje. Iedereen wil natuurlijk een plekje in de zon, warm is het immers niet echt. Het personeel van alle horeca staat ook buiten te wachten tot het 12.00 uur is. Twee handhavers staan naast de fiets te observeren of alles wel volgens de regels gaat. Blijkbaar gaat alles goed, want even later rijden zij de Grote Markt weer af. Voor het terras van Brinckmann staat een keurige rij. De eerste twee in die rij zijn dames op leeftijd, een gewapend met rollator. Zodra de kerkklok van de BAVO het 12.00 uur moment begint te slaan, tellen de medewerkers hardop af en stijgt een gejuich op. De mensen worden toegelaten op de terrassen en zijn uitbundig. De nummer twee in de rij verzucht; “Zo, ein-de-lijk! Dat wordt een portie bitterballen en een Affligem!”

Ook de terrassen tegenover het stadhuis lopen snel vol, net als de terrassen aan de Grote Markt en Smeedestraat, achter het beeld van het Costertje.  Personeel loopt zich de benen uit het lijf en even lijkt het alsof alles weer normaal is. Alleen de mondkapjes hier en daar verraden dat de pandemie nog niet voorbij is. Op de Rivierkreeftmarkt zijn de plekken in zon allemaal bezet. Op het Klokhuisplein staat een deel van het terras van ML uit, op de Oude Groenmarkt lijkt het business als vanouds. Even was het bijna ouderwets gezellig.

 
Rond de klok van 12.10 uur zien we een oude bekende het stadhuis uit wandelen. Burgemeester Jos Wienen komt bellend de Grote Markt op lopen om persoonlijk polshoogte te nemen. Al zwaaiend en glimlachend beweegt hij zich richting Klokhuisplein.

 
Al met al verliep alles ordelijk en was de sfeer uitstekend. Ook toen er twee andere handhavers op de fiets de Grote Markt weer op kwamen rijden. Nu hopen dat het weer gaat opknappen, zodat er weer maximaal kan worden genoten en de omzetten weer op gang gaan komen.

Foto's en tekst
Onno van Middelkoop

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur