Typography

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - 32 jongeren namen woensdag 10 november in het provinciehuis in Haarlem deel aan het jeugddebat.

In enthousiaste discussies liepen hun ideeën en wensen uiteen. Van goedkoper openbaar vervoer en duurzaam eten tot vragenuurtjes met Statenleden op TikTok. Ook bleken de deelnemers voorstander van een hogere wegenbelasting. En oh ja, ze willen erg graag dat boeren op school gastlessen komen geven over biologisch eten. 
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heette de scholieren welkom in het provinciehuis. De leerlingen van het Mendelcollege en het Coornhert Lyceum uit Haarlem, het Lyceum aan Zee uit Den Helder en het Atlas College uit Hoorn keken er hun ogen uit. 

Grote winst
“Het is belangrijk om écht naar elkaar te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan”, zei Van Dijk, “ook al ben je het met elkaar oneens. Anders kom je nooit tot een besluit. Het gaat niet om winnen vandaag. Maar als je iemand met argumenten aan het denken hebt gezet waardoor de ander denkt ‘daar moet ik toch iets mee’, dan is dat een grote winst.”

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk verwelkomt de leerlingen.

Na de toespraak gingen de scholieren in 4 fracties uiteen. Daar bedachten ze oplossingen voor vraagstukken over energievoorziening, deelmobiliteit, voedselvoorziening en jongerenparticipatie. In de sessies kwamen provincieambtenaren langs voor een Q&A. Ook werden vragen behandeld als ‘Hoe verleid je mensen om de auto niet te gebruiken?’ en ‘Hoe krijgen we lokale producten op jouw bord?’ 

’s Middags was in de Statenzaal het ‘grote’ debat, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR) en de provincie. Hierin probeerden de jongeren Statenleden Sandra Doevendans, Remine Alberts, Robert Zaal, Ines Kostic, Annet de Vries, Sijmen Mülder en duo-commissielid Diana Dekker te overtuigen van hun ideeën. 

Auto delen

Om voor elkaar te krijgen dat deelmobiliteit de norm wordt, bedachten ze bijvoorbeeld een systeem van belonen en straffen. “De wegenbelasting moet omhoog en de prijzen voor het openbaar vervoer omlaag. Via een app kun je je eigen auto met anderen delen of mensen meenemen op je reis.”

Het jeugddebat in de Statenzaal.

De scholieren gaven ook aan dat ze iets meer over het werk van Provinciale Staten willen zien op sociale media. Hun voorstel: een kanaal voor en door jongeren waarop ze kunnen vloggen en Q&A’s met Statenleden kunnen houden op TikTok, Snapchat, Instagram en YouTube. Het jeugddebat bood meteen een inkijkje in dat gewenste mediabeleid. 4 jongeren die – in het kader van jeugdparticipatie – voor AT5 en NH-Media video’s maken over provincie-onderwerpen deden verslag. Onder de noemer ‘What’s Next’ interviewden ze enkele debatdeelnemers. 

Bevlogenheid
“Ik heb met trots naar jullie zitten kijken!”, zei dagvoorzitter Coco Peet van de NJR na afloop. “Jullie hebben laten zien hoe je met creativiteit en bevlogenheid iets kunt veranderen in je omgeving en hoe je daar zelf een rol in kunt spelen.” 
Seyhan Simsek van het Mendel College is een van de deelnemers die werd geselecteerd voor de nationale ronde van het jeugddebat. “Politiek en debatteren zijn mijn passie. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik ben gekozen voor de nationale editie waar we met ministers in debat gaan. Ik ga ervan genieten en ervan leren. En ik ga me er mentaal heel goed op voorbereiden, want ik ben op dit moment wel heel erg aan het stressen.”

Bron: Provincie Noord-Holland

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice