Typography

023 Haarlem Economie  – Om ondernemers te helpen zich te weren tegen cybercrime, gaat het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) in samenwerking met onder andere politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers actief phishen.

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, waar ondernemers in toenemende mate de dupe van worden. Dit komt door de groei van op internet aangesloten apparaten, een toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders.

Gratis MKB Phishingtest
“Het topje van de ijsberg,” noemen ICT-experts de schrikbarende opmars van cybercrime. Volgens het RPCNH valt er veel te winnen door gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens de campagne kunnen ondernemers gratis gebruik maken van de ontwikkelde MKB Phishing Test. Werknemers worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een uitvoerige test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren.
De MKB-Phishingtest is onderdeel van de landelijke bewustwordingscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ die zaterdag 25 mei tijdens de Landelijke Veiligheidsdag officieel door Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is afgetrapt in Almere.

“Cybercrime is meer dan phishing alleen,” zegt Peter Hoes, voorzitter van het RPCNH-programma ‘Cybercriminaliteit is geen bangmakerij’. “Het is een hardnekkig probleem en past zicht voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres, loopt het risico om slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen criminelen hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ICT-omgeving te besmetten met een virus.” Ondernemers in Noord-Holland kunnen zich rechtstreeks en gratis aanmelden via www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest.

Absolute noodzaak
Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken heeft gehad. Het percentage groeit elke maand. Binnen vijf jaar bevat naar verwachting meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. Internetcriminaliteit stijgt, in tegenstelling tot andere vormen van misdaad. In 2017 was 1 op de 9 mensen slachtoffer, berekende het CBS. “Er is geen eenvoudige oplossing en de pakkans van de criminelen is klein. En toch staat bij veel ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen,” waarschuwt de voorzitter van het RPCNH.

“Cybercriminaliteit leeft niet onder MKB’ers. Ze lijken ongevoelig te zijn voor de gevaren. Ze hebben vaak, in tegenstelling tot grootbedrijven, onvoldoende kennis en hulpbronnen om zichzelf te weren tegen cybercriminaliteit. Met een te laconieke houding rondom internetveiligheid zetten ze niet alleen de continuïteit van de eigen organisatie op het spel, maar ook dat leveranciers en klanten. Schade kan bestaan uit financiële schade, reputatieschade of ernstige verstoring van de bedrijfsprocessen. De vraag is niet óf je slachtoffer wordt, maar wanneer,” aldus Hoes.

Ondernemers gaan met de cybercrimineel om tafel
Het RPCNH biedt ondernemers ook de komende maanden handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Dit jaar organiseert het platform tien maatwerktrainingen voor ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord-Holland. Deze gratis trainingen worden in nauwe samenspraak met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers(verenigingen) samengesteld en uitgevoerd.

Ook volgt er in het najaar van dit jaar een groot cybercrime-event voor ondernemers uit heel Noord-Holland. Het doel van alle initiatieven: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers.

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws