Typography

023 Haarlem Economie  – Om ondernemers te helpen zich te weren tegen cybercrime, gaat het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) in samenwerking met onder andere politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers actief phishen.

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, waar ondernemers in toenemende mate de dupe van worden. Dit komt door de groei van op internet aangesloten apparaten, een toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders.

Gratis MKB Phishingtest
“Het topje van de ijsberg,” noemen ICT-experts de schrikbarende opmars van cybercrime. Volgens het RPCNH valt er veel te winnen door gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens de campagne kunnen ondernemers gratis gebruik maken van de ontwikkelde MKB Phishing Test. Werknemers worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een uitvoerige test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren.
De MKB-Phishingtest is onderdeel van de landelijke bewustwordingscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ die zaterdag 25 mei tijdens de Landelijke Veiligheidsdag officieel door Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is afgetrapt in Almere.

“Cybercrime is meer dan phishing alleen,” zegt Peter Hoes, voorzitter van het RPCNH-programma ‘Cybercriminaliteit is geen bangmakerij’. “Het is een hardnekkig probleem en past zicht voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres, loopt het risico om slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen criminelen hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ICT-omgeving te besmetten met een virus.” Ondernemers in Noord-Holland kunnen zich rechtstreeks en gratis aanmelden via www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest.

Absolute noodzaak
Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken heeft gehad. Het percentage groeit elke maand. Binnen vijf jaar bevat naar verwachting meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. Internetcriminaliteit stijgt, in tegenstelling tot andere vormen van misdaad. In 2017 was 1 op de 9 mensen slachtoffer, berekende het CBS. “Er is geen eenvoudige oplossing en de pakkans van de criminelen is klein. En toch staat bij veel ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen,” waarschuwt de voorzitter van het RPCNH.

“Cybercriminaliteit leeft niet onder MKB’ers. Ze lijken ongevoelig te zijn voor de gevaren. Ze hebben vaak, in tegenstelling tot grootbedrijven, onvoldoende kennis en hulpbronnen om zichzelf te weren tegen cybercriminaliteit. Met een te laconieke houding rondom internetveiligheid zetten ze niet alleen de continuïteit van de eigen organisatie op het spel, maar ook dat leveranciers en klanten. Schade kan bestaan uit financiële schade, reputatieschade of ernstige verstoring van de bedrijfsprocessen. De vraag is niet óf je slachtoffer wordt, maar wanneer,” aldus Hoes.

Ondernemers gaan met de cybercrimineel om tafel
Het RPCNH biedt ondernemers ook de komende maanden handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Dit jaar organiseert het platform tien maatwerktrainingen voor ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord-Holland. Deze gratis trainingen worden in nauwe samenspraak met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers(verenigingen) samengesteld en uitgevoerd.

Ook volgt er in het najaar van dit jaar een groot cybercrime-event voor ondernemers uit heel Noord-Holland. Het doel van alle initiatieven: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers.

categorieën

023 Hoofddorp Economie & Duurzaamheid - PR-specialist Jennifer Delano (DelanoPR) en growth hacker Sharon van Sprang organiseren op 27 augustus 2020 in Hoofddorp hun eerste gezamenlijke masterclass.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.

Lees meer...

023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Omdat de 4e editie van klassiek festival Klaterklanken vanwege het Coronavirus is afgelast hebben de samenstellers van het festival een podcast en videoroute gemaakt met de musici en ensembles die zouden deelnemen aan het festival.

Lees meer...

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws