Typography

023 Heemstede Maatschappij/Politiek/Economie/Cultuur – 2020 wordt in Heemstede uitgeroepen tot Adriaan Pauwjaar. In 1620, nu dus ruim 400 jaar geleden, werd Adriaan Pauw (1585-1653) ‘Heer van Heemstede’ nadat hij in 1620 de HeerlijkheidHeemstede kocht.

Adriaan Pauw was een belangrijk man voor Heemstede. Hij zorgde voor transportmogelijkheden (Zandvaart en Blekersvaart), was de grondlegger van de Heemsteedse Gereformeerde Kerk, stichtte de Voorwegschool en zette zich in voor correct bestuur en rechtspraak. Met zijn daadkracht en zijn politieke, economische en maatschappelijke inzichten gaf Adriaan Heemstede en omgeving een grootse welvaartsimpuls.In totaal verwierf hij 9 (ambachts)heerlijkheden, waaronder in 1634 Hoogersmilde, reden waarom men in de 17e eeuw wat smalend sprak van een "pauwenstaart".

Korte historie Adriaan Pauw
Pauw werd geboren in een rijke handelsfamilie. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. In 1606 trad hij in het huwelijk met Anna Seys. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren. Na het overlijden van Anna op 1 mei 1607, hertrouwde hij op 7 februari 1610 met Anna van Ruytenburgh, dochter van Pieter Gerritsz Ruytenburgh en Aeltje Pieters. Uit zijn tweede huwelijk zijn zes kinderen geboren.
Het belang van Adriaan Pauw is heel breed. Zijn strategische keuze voor vestiging in Heemstede kwam vooral tot stand vanwege de ligging tussen Amsterdam en Den Haag en de goede verbinding tussen beide steden. Als hoogste ambtenaar van Amsterdam had hij gemakkelijk invloed in Den Haag. In 1631 werd hij daardoor gekozen tot raadspensionaris van Holland, één van de 7 provinciën en was in die hoedanigheid het belangrijkste delegatielid bij de Vrede van Münster (1648), waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige oorlog met Spanje.

Pauw overleed in 1653 en ligt begraven in de grafkelder van de Gereformeerde Kerk te Heemstede. Zijn grafmonument (een paalgraf) is hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Amsterdamse bouwmeester Hendrick de Keyser.

Oude Slot van Heemstede
Het Slot Heemstede te Heemstede is gebouwd tussen 1280 en 1290 en is daarna een aantal keren verwoest. In zijn tijd herstelde en verfraaide Adriaan het Oude Slot tot een lusthof en liet in 1648 de "Pons Pacis" ofwel "Vredesbrug" bouwen, een brug die nog steeds bestaat. Het slot zelf, werd in opdracht van schout Jan Dolleman in 1810 afgebroken. De funderingen uit de middeleeuwen zijn nog altijd aanwezig.
Adriaan Pauw was een groot verzamelaar van beelden, kunst en curiosa, wapens en vooral ook van boeken. Op een gegeven moment bestond zijn ‘Bibiotheca Heemstediana’ uiteindelijk uit meer dan 16.000 boektitels, in die tijd de grootse verzameling van Nederland. De erfgenamen trachtten de collectie in haar geheel te verkopen maar werd in 1656 en 1657 uiteindelijk geveild bij Hendrik de Swaeff in de Grote Zaal in Den Haag. Enige tijd geleden is een klein deel van deze boeken teruggevonden in de Herzog August Bibliothek in het Duitse Wolfenbüttel.

Adriaan Pauwjaar – memorabele activiteiten
2020 is in Heemstede uitgeroepen tot het Adriaan Pauwjaar. Gedurende hete gehele jaar wordt een tal van bijeenkomsten gehouden ter herinnering aan deze prominente persoon, die een grote bijdrage heeft geleverd aan de welvaart voor Heemstede en omgeving.  Zo is er op 15 mei in de Oude Kerk van 17.30 tot 19.00 uur een symposium over de betekenis van Adriaan Pauw in het kader van de Vrede van Münster, het Europa van toen en dat van nu. Direct na het symposium kan iedereen genieten van een concert van harpiste en mezzosopraan Ekaterina Levental. Op 16 mei is er op het Wilhelminaplein van 14.00-17.00 uur een historische markt met uiteraard historische muziek, kleding en heerlijk eten. De grafkisten in de grafkelder van Adriaan Pauw zijn onlangs gerestaureerd en worden die dag onthuld. De winkeliersvereniging organiseert in juni een waar Pauw-evenement.

Dit zijn slechts enkele van de gedenkwaardige activiteiten dat er in Heemstede wordt georganiseerd.

Verdere activiteiten gedurende het Adriaan Pauwjaar

Op de foto links eigenaar Koert Verzijlbergen en rechts Mohamad al Ghazzouli. - 023 Magazine/Haarlem en omstreken, Economie & Duurzaamheid, werkgelegenheid - Koert Verzijlbergen van de gelijknamige Timmerfabriek was best sceptisch over het aannemen van een nieuwe medewerker via Spaarne Werkt. Maar hij is nu om. Spaarne Werkt vond voor hem een gemotiveerde vakman: Mohamad al Ghazzouli.

Lees meer...

Lastenverzwaring versus lastenverlichting, Kijk op kansen in 2025 - 023Magazine/Haarlem en verre omgeving, Economie & Duurzaamheid – Op 19 september a.s. organiseert MKB-Haarlem haar bijzondere en jaarlijkse Prinsjesdonderdagontbijt. Met een nieuw type kabinet kijken we reikhalzend uit naar de maatregelen die financieel & fiscaal voor ondernemers van toepassing zijn.

Lees meer...

023 Haarlem en omgeving, Economie & Werkgelegenheid - Werkgevers kunnen meedingen naar de Participatieprijs werkgevers Regio Zuid-Kennemerland. Het gaat bij deze prijs om werkgevers die zich bovengemiddeld inzetten voor mensen met een zekere afstand tot werk.

Lees meer...

023Magazine/Heemstede - De volgende editie van Het Rouwcafé vindt plaats op zaterdagmorgen 23 november a.s. van 10.00 tot 12.00 uur in Plein1, Julianaplein 1 in Heemstede. Speciale gast deze morgen is ‘Dennis Kivit’.Onder het genot van een kopje koffie en de ons welbekende Westfriese troôstkoekies, brengt hij een aantal songs ten gehore.

Lees meer...

023Magazine/Haarlem en omgeving, festiviteiten - Op 23 november 1245 kreeg Haarlem stadsrechten van graaf Willem II, waarmee de stad officieel geboren werd. Dit jaar blaast Haarlem 779 kaarsjes uit. En dat wordt groots gevierd. Verschillende instellingen in de stad hebben samen een uitgebreid feestprogramma samengesteld.

Lees meer...

023Magazine/Haarlem en omgeving - Als hospita verhuur je een deel van je huis aan iemand die moeite heeft met het vinden van woonruimte. In de regio Haarlem kan je hiervoor terecht bij Onder de Pannen. Onlangs vierden zij hun vijfjarig bestaan van dit sympathieke woonproject, waarmee al vele Haarlemmers zijn geholpen aan een tijdelijke woonplek.

Lees meer...

Door Dirk Jan Rutgers, Voorzitter Koninklijke HFC - NLMagazine/Haarlem en omgeving, voetbal -Dromen horen bij voetbal. Pelle Clement groeide op aan het Wilhelminapark in Haarlem. Zijn oudere broers Finn en Ole speelden bij HFC, net als vader Thijs. Pelle gaat er na enige aandrang ook spelen en begint in de F17.

Lees meer...

Door Kees Kokkelkoren, voorzitter - 023Magazine/Heemstede, Sport, Voetbal - Het is alweer te lang geleden dat ik u heb geïnformeerd over het wel en wee van onze mooie club. En dat terwijl er zoveel positiefs te melden is en we aardig aan het door ontwikkelen zijn.

Lees meer...

Gemeente Heemstede vraagt aandacht voor voedselverspilling - 023Magazine/Heemstede, Lifestyle & Gezondheid, voedselverspilling - De gemeente Heemstede organiseert een Verspillingsvrije Week. Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kilogram eten per persoon per jaar weg.

Lees meer...

023Magazine/Heemstede, Politiek & Maatschappij, begroting, VIDEO - Waarin investeren we, wat zijn de uitdagingen en wat betekent dit voor inwoners?

Lees meer...

Uitdaging én investeringen voor behoud van voorzieningen - 023Magazine/Heemstede, Politiek, begroting, invetseringen, voorzieningen - De conceptbegroting 2025 laat zien dat de gemeente Heemstede blijft investeren in wonen, mobiliteit, de energietransitie, klimaatadaptatie, (jeugd)zorg en de opvang van vluchtelingen.

Lees meer...

023Magazine/Heemstede en omgeving, Politiek, jeugdakkoord - Op 10 juli ondertekenden wethouder Sam Meerhoff en Anneke Grummel het Jeugdakkoord. Met dit akkoord wil de gemeente de jeugd beter betrekken bij onderwerpen die voor hen van belang zijn; die over hún toekomst gaan.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws