Typography

DSS (RKHSV DSS) is een familievereniging met ambitie

023 Haarlem Sport - Als we het over Honkbal in Haarlem hebben, mag DSS natuurlijk niet ontbreken. DSS vertegenwoordigt Haarlem in de Hoofdklasse en dat is een prestatie waar de club trots op is. Ik spreek met Peter Vink, een van de drijvende krachten achter het honk- en softbal in de vereniging. In dit gesprek richten we ons op honkbal, al geeft Peter gelijk aan dat softbal óók belangrijk is voor DSS.

DSS, de Rooms Katholieke honk- en softbal vereniging Door Samenspel Sterk, is een oude club in Haarlem (1950).  Samen met de voetbalclub van de RKSV DSS, opgericht in 1919, geeft de sportvereniging vorm aan DSS. Op dit moment zijn er in totaal 23 teams actief, 8 softbal- en 15 honkbalteams. DSS is hiermee een van de grootste verenigingen van Nederland en is nog steeds groeiende.

Haarlem is echt een honkbalstad
Peter Vink: "Een van de redenen van het succes van DSS is de populariteit van deze sport in onze regio. Naast Kinheim en DSS zijn ook andere verenigingen in Haarlem goed bezig; kijk maar naar de overgangsklasse waar ook RCH-Pinguins, Onze Gezellen en Sparks Haarlem spelen. Dit samen met de terugkeer van de Haarlemse Honkbalweek, die nu Honkbalweek Haarlem heet, zorgt ervoor dat Honkbal in Haarlem leeft."
Om de verbondenheid met Haarlem te versterken, is DSS een maatschappelijk verantwoorde vereniging. Dit betekent, dat de club op een actieve manier kansen biedt aan iedereen die wil sporten. Daarom doet DSS mee aan de ‘Jeugdsportpas Haarlem’, waardoor iedereen op een goedkope en laagdrempelige manier kennis kan maken met Honk- en Softbal. 

Bereken je premie - ZorgDirect 

Begin van het succes
“Wat is nu eigenlijk de basis van het huidige succes?”
Peter: “Het succes van nu is niet los te zien van de eerste successen halverwege de jaren negentig. Toen werd de Hoofdklasse net niet gehaald, maar werd wel de basis gelegd om vooruit te gaan. Het trok nieuwe leden aan, wat zorgde voor succes en uitstraling en dat is natuurlijk een van de beste wervingstools. Daarnaast is consequent beleid belangrijk, zodat talent bij je club blijft; en dat is best hard werken. Samen met de selectie die nu speelt, veelal voortgekomen uit de familiebanden met de jaren negentig generatie, zorgt dit mede voor succes”.  

Jeugd en opleiding
DSS is een familievereniging die zich zowel op de breedtesport als de topsport richt. Er wordt op verschillende niveaus ondersteuning gegeven. De jeugdteams van DSS worden door eigen, bij de Koninklijke Nederlandse Base– en Softbal Bond (KNBSB) geschoolde trainers en coaches opgeleid, waarbij plezier en prestaties op eigen niveau centraal staan. Uiteraard is het de bedoeling dat talenten uiteindelijk een stap hogerop gaan maken.
Een andere weg om hogerop te komen, kan via de Honkbalschool ‘Stichting Baseball Academy Kennemerland The Rabbits’ verlopen. De KNBSB heeft vijf Baseball Academies in Nederland, waar The Rabbits er een van is. De doelstelling is, om het honkbal naar een hogere niveau te tillen. De talenten trainen professioneel en spelen wedstrijden op topniveau. Deze opleiding is in 2008 gestart en kreeg ook steun van de Gemeente Haarlem. DSS was een van de mede-initiatiefnemers en in de afgelopen tien jaar zijn er al 25 talenten via DSS bij The Rabbits beland. 
Eerst mochten de talenten alleen bij ‘Rookieteams’ van de Hoofdklassers spelen. Dat is inmiddels  veranderd en mogen zij ook bij hun eigen club (niet-Hoofdklassers) spelen, waardoor zij ook profijt hebben.  


Hoofdklasse
Dit is het vierde seizoen dat DSS in de Hoofdklasse speelt en ondanks veel blessures gaat het de club dit jaar bijzonder goed. De ambitie is om de vierde plek op de ranglijst te bereiken.
Ook al is de Hoofdklasse het hoogste niveau, toch blijven de spelers van DSS amateur. DSS heeft een mooi veld met een tribune die, op het moment dat we op bezoek waren, goedgevuld was. Wat opviel waren de vele reclame-uitingen van sponsoren. "Dat was ook een van de financiële voorwaarden toen we de stap namen om naar het nieuwe veld langs de Randweg te gaan”, aldus Peter. DSS-lid Dick Hoff heeft daar een belangrijke rol in gespeeld). De ambitie blijft dan ook om binnen de financieel beperkte mogelijkheden in de hoofdklasse te blijven spelen.   

 

Hoe nu verder met DSS
“De ambitie is duidelijk, maar hoe houd je zoiets in stand?”
Peter: “De omslag van de 'betrokken oude garde' naar de nieuwe generatie veertigers is een belangrijk doel. Tot nu toe is er een consequent beleid gevoerd met vertrouwde gezichten die de vereniging dragen. Om dit voort te kunnen zetten moet zo langzamerhand een nieuwe generatie het stokje (de knuppel) overnemen. Dat is een voorwaarde waar elke vereniging mee te maken krijgt. Succes van het team in de Hoofdklasse betekent wervingskracht en natuurlijk zorgt ook de Honkbalweek Haarlem voor een extra positieve bijdrage. Natuurlijk wisselt de populariteit van een sport en/of vereniging, maar met een sterke basis kan DSS jaren mee”. De voetbaltak die volgend jaar 100 wordt, loopt ook goed. Hooguit kan het vinden van genoeg trainings- en speelvelden voor een uitdaging zorgen. Bijna een luxe probleem!

Maurice Harroud
Foto's Onno van Middelkoop

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

21 februari 2019

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Trombose

D Reizen

Drogisterij