Typography

Honkbalweek Haarlem blijft overeind

Nog heel even en dan barst de 29e editie van de Honkbalweek Haarlem los: een sportief en sfeervol toernooi van 13 tot en met 22 juli in het Pim Mulier stadion. Niet alleen de die-hard honkbalfan kijkt er naar uit. Vele Haarlemmers weten al jaren een vertrouwde sfeer neer te zetten, en wie geweest is komt veelal ook weer terug. Het afgelopen jaar leek het einde in zicht vanwege een tekort aan financiële middelen. Maar het Nederlands honkbalteam mag zich ook deze zomer opnieuw gaan meten met de mondiale top; kijkplezier en spektakel gegarandeerd. Guus van Dee, voorzitter van de Honkbalweek en honkballiefhebber ten top, is er klaar voor.

Geweldig voor alle liefhebbers van dit toernooi dat zij ook deze zomer mooie honkbalmomenten kunnen beleven.

Is er bij u enige twijfel geweest of dit zou lukken?

“Er is een haalbaarheidscommissie geweest die bekeken heeft of een doorstart mogelijk was. Er is gesproken met subsidiegevers als de gemeente Haarlem en sponsoren. De toezeggingen waren zodanig dat men concludeerde dat het mogelijk moest zijn. Ook kwam er een fanatieke crowdfundingsactie. Dit alles maakte dat men besloot om er voor te gaan. Tijdens het onderzoek van de commissie zat ik op afstand, ik was langdurig in het buitenland en heb alleen af en toe iets uit de media opgepikt. Ik had alleen maar de hoop dat het zou lukken. De Honkbalweek gaat mij immers aan het hart. Op mijn twaalfde kwam ik per toeval in aanraking met de sport, maar sindsdien heb ik altijd gespeeld en werd later ook bestuurlijk actief. Ruim vijftig jaar nu heeft honkbal een plek in mijn leven.”

De crowdfundingsactie heeft een hoop geld opgehaald!

“Jazeker, ruim € 6.000 kwam er binnen door deze actie. Maar naast het mooie bedrag, was het vooral ook het enthousiasme van de deelnemers waar ik direct aan moest denken; dat enthousiasme herken ik wel. Als toeschouwer heb ik vele honkbalweken bezocht en daarnaast was ik bij meerdere edities eveneens als medewerker betrokken. Ik heb gezien en gevoeld dat er zóveel mensen zijn die zich hard maken voor het behoud van de Honkbalweek en graag tijd en energie steken in dit prachtige evenement, elke editie opnieuw.”

 

Wat maakt in uw ogen dit toernooi zo bijzonder?

“De Honkbalweek Haarlem is met geen enkel sportevenement te vergelijken, zelfs niet met haar Rotterdamse equivalent, het WPT, dat in de oneven jaren wordt georganiseerd. Zo is er een enorm hoog reünistengehalte: er zijn mensen die elkaar eens in de twee jaar zien en elkaar begroeten alsof het gisteren was. Groepjes fans bezetten al ver voor aanvang hun vaste plekken op de tribune. Ze zingen, eten en drinken met elkaar. Er is een gezellige fanzone, waar tussen de wedstrijden door en na de avondgame, plezier gemaakt wordt. Er zijn spreekkoren, waves en andere komische intermezzo’s tijdens de wedstrijden. Nooit is er narigheid, een agent regelt het verkeer terwijl er duizenden bezoekers zijn. Voor de jeugd wordt veel georganiseerd om de wedstrijden heen. Zo zijn er clinics en is er een streetbaseballtoernooi voor de groepen 7 en 8 van het lager onderwijs. Kortom, zoiets vind je naar mijn idee nergens.”

Is het een gegeven dat de Honkbalweek Haarlem ook de komende jaren blijft bestaan?

“Dit is zeker onze intentie, dat mag duidelijk zijn. Met de meeste partners hebben wij een contract afgesloten voor drie Honkbalweken. Dit geeft voor een deel natuurlijk financiële zekerheid. Maar we moeten realistisch blijven. Als blijkt dat er ondanks de grote inzet van velen te weinig publieke belangstelling is en er te weinig sponsors willen participeren, dan zullen we onze knopen moeten tellen. Ik wil vanaf deze plek dan ook iedereen, die het goed voor heeft met ‘Haarlem als sportstad’ oproepen om wedstrijden te komen bijwonen of om ons als sponsor te steunen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een sportief steentje bij te dragen; op onze website (www.honkbalweek.nl) kun je hier alles over terugvinden!”

Zelf kijk ik ook enorm uit naar de Honkbalweek. Mijn kaartjes zijn al besteld. Hoe zou u iemand die dit toernooi in Haarlem niet eerder heeft meegemaakt, overhalen om eens een wedstrijd te komen kijken?

“Dit is een toernooi waar je zes mondiale topploegen aan het werk kunt zien, tien dagen lang, twee wedstrijden per dag. Als je hier rondloopt, proef je direct een ongedwongen, relaxte en sportieve sfeer. Er is een enorme saamhorigheid, zowel bij supporters als tussen de teams onderling, maar ook in de wisselwerking tussen spelers en het publiek. Het is gewoon tien dagen feest met sport op het allerhoogste niveau. En dit allemaal ook nog eens in je eigen stad, gewoon op de fiets. Wat wil je nog meer?”

Wendy Cremer
Foto: Onno van Middelkoop, schema & logo website Honkbalweek Haarlem

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

20 juli 2019

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Trombose

D Reizen

Drogisterij