Typography

Al 30 jaar toonaangevend

023 Heemstede Economie - Kralt Bloemen, Gyps, KLB Roze H%, NL, minimum steellengte 80 cm., gewicht 45 gram, rijpheidstadium 2-3, 50 per emmer, 9 emmers, bied u maar” of  “J. van Zuylen, Nicvo Blom Tulp, Tu Du Apres Ski, NL, minimum steellengte 36 cm., gewicht (gemiddeld) 31 gram, rijpheidstadium 3-3, teeltwijze in potgrond onder glas,100 per emmer, 33 emmers, bied u maar...”

Informatie vliegt over de klokken en is als leek vrijwel niet te volgen. Scherp als de mannen nu, om 06.00 ’s morgens nog zijn, zit elke koper achter zijn keyboard, wordt er razendsnel gehandeld, doet iedereen zijn bod en volgen continu nieuwe partijen die in no time zijn geveild. Wat een wereld, wat een snelheid, wat een logistiek, niet te geloven.

Vandaag loopt de wekker om 04.00 uur af. Voor mij best vroeg. Voor Ron van der Prijt, eigenaar van de Heemsteedse bloemenspeciaalzaak Bloemenhof, vrijwel dagelijkse kost. Om 05.00 uur hebben we afgesproken op zijn boomkwekerij van 18.000 m2 in Zwaanshoek waar exclusieve bomen, heesters en tuinplanten worden gekweekt voor zowel particulieren als voor hoveniers, en waar speciaal bloemwerk en specialistisch rouwwerk wordt gemaakt. Ron’s immens grote vrachtwagen staat al te ronken bij het hek als ik aankom, klaar voor vertrek naar de bloemenveiling in Rijnsburg. Ik ga een ochtendje met Ron mee om zelf eens te zien wat voor wegen een bloem aflegt alvorens thuis in een vaas te staan. Daar sta je dus echt niet bij stil!

vtwonen.nl 

Veiling, een kunst een kunde

Rond 06.00 uur begint het spektakel. Eerst een warme bak koffie, een handje hier en een handje daar; Ron introduceert me aan iedereen. Dan nemen we, met nog zo’n 400 fysiek aanwezige kopers en vele fysiek afwezige online-kopers vanuit de hele wereld, plaats achter de knoppen in de grote veilingruimte, zetten de koptelefoon op en hebben goed zicht op de duizenden karren met honderden soorten bloemen die met behulp van zeven continu draaiende klokken, achter elkaar en in no-time worden geveild. De veilingmeesters (ieder beheert zijn eigen klok) melden even snel wat er wordt geveild, je ziet die partij op rails onder de klok snel voorbijflitsen en voordat je het weet is hij al verkocht voor 15, 16, 17 of 24 cent per bloem. Partijen worden in zijn geheel verkocht, maar de prijs wordt bepaald aan de hand van het gewicht per bloem. Dat is het laatste wat je hier verwacht; het lijkt waarachtig een centenkwestie, maar… niets van dit alles. Vanwege het enorme aanbod wordt er in een paar uur voor ettelijke miljoenen verhandeld. Slechts ongeveer 10% van alle geveilde bloemen blijft in Nederland; 90% wordt direct geëxporteerd.  

Hoe kun je in vredesnaam snel anticiperen op een partij die een veilingmeester vrijwel onverstaanbaar en een beetje voor zich uit murmelend in je koptelefoon vermeldt, waarvan extra details kort op de klok worden beschreven, terwijl de partij op de rails vooruitschiet en je tegelijkertijd óók nog eens moet bieden op indicatie van een prijswijzer die alle kanten op draait! Gelukkig weet Ron wat hij doet; hij heeft zijn verlanglijst klaar en weet precies op welke klok hij wanneer op welke partij moet bieden.

Van bollenbedrijf naar bloemenbedrijf Bloemenhof

Om snel te handelen in dit werk, moet je van goede huize komen. Wat een klus en wat een kunst. Voor Ron een eitje; hij weet waar hij het over heeft. Hij draait immers al jaren trots mee met het in eerste instantie door zijn vader opgezette bollenbedrijf achter voetbalvereniging HBC en later op de Leidsevaart waar elk kind van jongs af aan meewerkte in het bedrijf. “De kleinste van het gezin zette de bollen rechtop, de grotere gooide er stro over en de oudste spitte de boel dicht”, aldus Ron. Op zijn 23e nam Ron het bedrijf van zijn vader over. Na een paar jaar verkocht hij de kwekerij nadat hij een paar keer forse schade opliep door platgewaaide kassen en een paar mislukte oogsten. En als je klein bent (zoals dat toen nog het geval was) is zoiets economisch niet meer haalbaar. Na de verkoop startte hij met drie bloemenwinkels onder de naam ‘Bloemenhof’ en gaat sindsdien vrijwel dagelijks naar de veiling. 

Locatie

“Als je succesvol wilt zijn in de bloemenbranche, moet je, zeker in Heemstede, beschikken over een fraaie locatie. Ik vond een pand waarop wij nog steeds zitten: Raadhuisstraat 98A, vroeger de oude sigarenzaak van Oosterloo waar ook een garage was gevestigd, die ik voor 3 dagen wilde huren. Oosterloo wilde in eerste instantie niet verhuren en dus begon ik te werken in het belendende perceel náást Oosterloo, ook een garage. Na vijf jaar nam ik het hele pand over en maakte er een bloemenzaak van”, aldus Ron.

Familiebedrijf

Bloemenhof is inmiddels uitgegroeid tot een begrip en staat in de weidse regio bekend als een bedrijf waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Ron: “Dochter Kirsten is het gezicht van de zaak op de Raadhuisstraat waar zij samenwerkt met vijf personeelsleden. Dochter Britt volgt momenteel de bloemenvakschool in Aalsmeer en komt ongetwijfeld ook in de zaak. Zoon Berry werkt samen met  zijn vriendin Shannon op de bloemenstal in Lisse.” Ron, de bindende factor van het bedrijf, bemant op vrijdag en zaterdag samen met Lilian een bloemenstal in Zwaanshoek en runt alle verdere activiteiten waaronder ook nog de totale handelskwekerij. “Iedereen werkt nauw met elkaar samen, iedereen kent zijn verantwoordelijkheid en beseft wat je als groep kunt doen”, vult Ron, kenmerkend voor een goed functionerend familiebedrijf, aan.     

 

Wat een hectiek, wat een logistiek

Op de veiling zijn vanmorgen ‘slechts’ 3000 karren over de hele wereld verhandeld. Door weersomstandigheden en vakanties schijnbaar erg weinig. Ik vind het een knappe hoeveelheid maar “normaal zijn dat er meestal zo’n 5 à 6000”, aldus Ron. Het is inmiddels bijna 08.00 uur en dus tijd voor al weer een bakkie, ons eerste broodje kroket en een babbel met vakgenoten. Even rust, niet te lang want het volgende spektakel dient zich al weer aan.

“Hé Jos, even aan de kant man en goed opletten”, roept Ron als ik bij het oversteken door de hal bijna wordt aangereden door een elektrisch wagentje, dat als een treintje wel 25 karren voorttrekt. Af en aan scheuren alle geveilde karretjes kris kras door elkaar en langs ons heen, op weg naar talloze verschillende verdeelplekken waar alle verkochte partijen bloemen worden afgeleverd op vaste plaatsen van de kopende partijen; ieder heeft zijn eigen genummerde verdeelplek. Het ene ‘treintje’ is nog langer dan de andere en je moet goed oppassen om niet ondersteboven gereden te worden. Je hoort die wagens niet aankomen in al het tumult op bovendien een tijdstip dat veilingmedewerkers om 08.30 uur op hun fiets door het gebouw snellen naar hun werkplek. Ook hèn hoor je niet en dus is het dubbel oppassen geblazen. Wat een hectisch gedoe, zo lijkt het, maar alles is tot in de puntjes geregeld en alle bloemen worden in no time op de juiste verdeelplaatsen afgeleverd. De logistiek is vlekkeloos; daar hebben slimme jongens hard aan gewerkt.

Vrachtwagens rijden af en aan en vertrekken met hun ladingen naar verre bestemmingen. Zo worden planten uit Italië die vannacht werden aangeleverd, geveild en ingeladen voor onmiddellijk gekoeld vervoer naar Scandinavië en/of Rusland (10-12 dagen) en soms ook gewoon even naar China (14 dagen of langer). Zo’n vracht is dus lang onderweg, maar toch heeft men in China nog dagen plezier van ‘verse’ bloemen.       


Inladen en terug naar huis

Ron heeft vandaag een volle vrachtwagen aan bloemen ingekocht. Samen laden we alles in, kijken nog even bij een paar accessoiresbedrijven, nemen nog een broodje worst en een sterke bak koffie, starten de bolide en met de vlam in de pijp rijden we spoorslags terug naar Zwaanshoek om daar alles te lossen en te verdelen voor de winkel, de twee bloemenstallen, voor bestellingen, de binderij, voor specialistisch bloemwerk, voor rouwstukken en voor workshops die rond de feestdagen worden gegeven.   

Heemstede stelt hoge eisen

In de afgelopen 30 jaar hebben Ron en zijn familieleden een dijk van een bedrijf opgebouwd dat in de verre omtrek zijn weerga niet kent. Bloemenhof Heemstede is een waar begrip. “Bloemen kopen en verkopen is al een kunst, maar je moet ook de markt goed blijven volgen om succesvol te blijven. We groeiden in de loop der jaren van een lager segment naar een midden en vervolgens naar een hoger segment, vanwege de veranderingen in het koopgedrag van de consument die veel meer eisen stelt”, verwoordt Ron.
“Oudere mensen kopen nog wel grote bossen bloemen, maar de jongere generatie doet dat niet meer. Die koopt verschillende losse bloemen en laat daarmee een boeket samenstellen. Ons sterke punt is dan ook dat bij ons in de winkel alle bloemen ook los verkrijgbaar zijn”, vult dochter Kirsten aan die inmiddels bij het gesprek aangeschoven is. “Daarnaast neemt het Heemsteedse publiek geen genoegen met mindere kwaliteit en stelt hoge eisen. Men wil best betalen, maar dan moet de prijs/kwaliteitsverhouding ook goed zijn. We gaan daarom elke dag naar de veiling, kopen selectief in en hebben dagelijks minimaal 100 emmers met verschillende verse bloemen”, vervolgt Ron. Niet voor niets bestellen veel mensen hun bloemen bij Bloemenhof, de bloemenspecialist waar je ook je bestellingen kunt plaatsen voor ‘heel ver weg’.   

Bloemenhof, een hof van bloemen

Bloemenhof is een waarlijk hof met een weelde aan alleen bloemen en niets anders. “Geen randartikelen als banken, buitenaccessoires of wat dan ook. Nee, alleen bloemen waar je je aan kunt vergapen en die je van verre ruikt als je in de buurt van de winkel komt. Bij onze bloemen voel je emotie en dus moeten bloemen inspireren. En met onze uitgebreide collectie lukt dat prima. Voor alles wat met natuurlijke aankleding van een huis of tuin te maken heeft, kun je bij ons terecht. Onze winkel heeft een uitnodigende uitstraling op een prachtige locatie in het centrum van Heemstede naast de brug”, vertelt een enthousiaste Kirsten. “Tja’, vult Ron aan, “Bloemenhof is in Heemstede een begrip. Al jaren fleuren we de hoek van de Raadhuisstraat/Kerklaan op met een uitnodigende hoeveelheid bloemen en planten. En dat houden we zo!”

Bloemenhof is gevestigd in de Raadhuisstraat in Heemstede. Op vrijdag en zaterdag verkoopt men bloemen vanuit de mobiele shop aan de Bennebroekerweg in Zwaanshoek en zaterdag in Lisserbroek. 

Namijmeren

Raar hè, maar tijdens het schrijven hoor ik in gedachten steeds die ene veilingmeester roepen “Van Zuylen, Blom Tulp, Apres Ski, NL, steel 36 cm., gewicht 31 gram, teeltwijze potgrond onder glas, 100 per emmer, 33 emmers, bied u maar” ….. Zal die tekst ooit mijn bovenkamer nog verlaten? Afwachten maar, geen idee. Een ding is wèl zeker, de indrukken van vandaag, die vergeet ik nooit meer. 

Jos de Jong

 

Mediamarkt

Drogisterij