Typography

Een avond vol pijnlijke momenten, valpartijen, blessures en ander wielerleed

Foto’s: Huisfotograaf van het Eerste Haarlems Wielercafé JP Oelen

023 Haarlem Sport - De vijfde editie van het Eerste Haarlems Wielercafé was een waar succes. Een goede 160 fietsliefhebbers kwamen onlangs bijeen in de Haarlemse Sociëteit Vereeniging om te genieten van de spraakmakende verhalen van oude en nieuwe wielrenlegendes zoals Theo de Rooy, Peter Winnen, de drievoudig Nederlands kampioene Lucinda Brand (Team Sunweb), oud-wielrenster en journalist Marijn de Vries, Dion Beukeboom en Bas Tietema. De avond stond in het teken van ‘pijn’. Als geen ander kunnen wielrenners daar goed over meepraten; afzien tot je een ons weegt, valpartijen en toch weer op de fiets klimmen, tot het absolute uiterste gaan, de pijngrens overschrijden, doordenderden en gewoon blijven trappen.

Afgezien van de pijn van blessures, valpartijen en ander wielerleed die wielrenners vaak ondergaan, de wijze waarop dit door de aanwezige (oud)profs op gevoelige en inlevende wijze werd beschreven, was het een zeer bijzondere avond. Het recent verschenen boek Pijn in het peloton van Pieter Cramers en Frans Bevers vond dan ook, ondanks die zo gevoelig omschreven pijn, gretig aftrek.

Wat een avond! De wijze waarop quizmaster Matthijs Wind (met vragen als onder andere ‘hoeveel hechtingen Jonny Hoogerland overhield na zijn val in het prikkeldraad in 2011’) en speciale gast Frank Heinen, die de fietsliefhebbers met prima interviews uit de losse pols door deze avond loodsten, was fenomenaal.

Theo de Rooy en Peter Winnen
Theo de Rooy (in 2006 Rabobank’s ploegleider van onder andere Erik Dekker die in die Tour de France op vreselijke wijze ten val kwam) en Peter Winnen (die vertelde hoe het was om onder het regime van Peter Post half dood te gaan tijdens de ploegentijdritten en hoe moeilijk het altijd was om weer aan te pikken als je als vijfde man een gaatje liet vallen), werden uitgebreid doorgezaagd over het verschijnsel pijn in de meest uitgebreide zin van het woord. 
Theo en Peter reden samen bij IJsboerke, TI-Raleigh en Panasonic. “Wielrennen vraagt veel van het lichaam, maar niet meer dan andere sporten,” aldus Theo de Rooy. De oud-profrenner haalde in 2007 als ploegleider van de Rabobankploeg gele truidrager Rasmussen uit de Tour de France. Dat was óók een pijnlijke beslissing, maar dan fysiek. Peter Winnen hield aan een onschuldige val in zijn tweede jaar als professional ‘een pianotoets’ en dus extra gewricht over. 

Pijn en sport
Pijn, een pijnlijk maar ook een regelmatig terugkerend fenomeen. De pijngrens en het inasseringsvermogen bij wielrenners en sowieso bij topsporters die ‘begeistert’ zijn bij het uitoefenen van hun passie, ligt gigantisch hoog. Als eenvoudige ‘huis-, tuin- en keukensporter’ denk je al gauw half dood te gaan van een misstap op de loopbank op de sportschool of bij een verrekte spier als je teveel gerekt hebt en melden zich bij de ziektewet. Een wielrenner die over de kop gaat, of half in een ravijn valt, of 33 hechtingen overhoudt na een val in het prikkeldraad (Hoogerland), denkt niet eens aan zeuren; het enige waar hij/zij aan denkt is aan de achterstand die opgelopen wordt. En dus… scheuren maar weer.

Bereken je premie - ZorgDirect
Dion Beukeboom vertelt over zijn mislukte poging in Mexico om het werelduurrecord van Bradley Wiggens (54,526 km) te verbeteren. Hij haalde ‘slechts’ 52,757 meter! Dat is óók hartstikke pijnlijk!
Bas Tietema sprak over zijn kwakkelseizoen en het gebruik van pijnstillers in het peloton. Drievoudig Nederlands kampioene Lucinda Brand weet ook wat pijn is. “Het is niet echt lekker om tijdens de Ronde van Vlaanderen met een gebroken pols gewoon door te rijden”.  In geuren en kleuren legt zij uit wat het verschil is tussen een valpartij op de weg waarbij je een veel langere aanloop hebt tot je eindelijk stil staat/stil ligt, en het vallen in het veld waarbij je meteen op de grond ligt. Je staat met veel pijn op, klimt weer op de fiets en hup, gáán met die banaan. Ook oud-wielrenster Marijn de Vries, tegenwoordig journaliste, is bekend met pijn. Zij reed haar laatste wedstrijdseizoen nota bene rond met een versleten heup: “Drie keer in de week naar de fysio was de enige manier om de pijn onder controle te houden.”

Special guest Frank Heinen zorgt voor het verlichten van pijnlijke momenten en leest enkele rennersverhalen voor uit zijn klassieker ‘Uit Koers’. De wielerkennis van het publiek werd met ‘Petje op, petje af’ getest met de pijnlijkste wielerquiz ooit. Last but not least werd de sublieme avond afgesloten met de traditionele Eindejaarsloterij van de Haarlemse fietsclub ‘Koers&Koffie’. Er waren door vele sponsoren zeer bijzondere prijzen te winnen met als hoofdprijs een door Tom Dumoulin gesigneerd koersshirt. Al met al, een bijzonder geslaagde avond!

Jos de Jong

categorieën

023 Heemstede Duurzaamheid - Op Nationale Boomfeestdag 13 maart planten leerlingen van de Nicolaas Beetsschool, basisschool Icarus en de Voorwegschool heesters in Wandelbos Groenendaal. Om 9.30 uur heet Annelies van der Have, wethouder Openbare Ruimte, de scholen welkom op het speelveld aan de Burgemeester van Rappardlaan, ter hoogte van de kinderboerderij.

Lees meer...

023 Heemstede Duurzaamheid - Op dinsdag 5 maart neemt de gemeente Heemstede op de gemeentewerf (Cruquiusweg 49) twee elektrische auto’s in gebruik. Om 13.00 uur ontvangen wethouders Annelies van der Have (Openbare Ruimte) en Nicole Mulder (Duurzaamheid) de sleutels van de Spijkstaal Streetscooters Work Pickup uit handen van Geoffrey Jacobs, vertegenwoordiger van Spijkstaal International B.V.

Lees meer...

023 Hoofddorp Uitgaan - Het is alweer de 3e editie van Fashion Event & More: Hoofddorp Winkelstad wordt in de maand maart Hoofddorp Fashionstad. Elke zondag vindt een fashion-gerelateerde activiteit plaats, met als aftrap op zondag 3 maart de Castingdag in Winkelcentrum Vier Meren. Tijdens de Castingdag worden catwalkmodellen geworven voor de Fashion Shows die op zaterdag 30 en zondag 31 maart plaatsvinden. 

Lees meer...

Boeklancering tegen pesten: 'Krabbetje Kor wil rechtdoor'! 

Het prentenboek van Kim Aukema en Erika Meershoek: ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor!’ is uitgegeven in Nederland en België. Het is een interactief boek TEGEN PESTEN.

Lees meer...

The summer is magic!

023 Bloemendaal Uitgaan - Met trots presenteert Bloomingdale Beach de line up op voor de Grand Opening. Natuurlijk geheel in stijl want de 2 hostingpartijen: GirlsLoveDJs en My Day My After nemen allebei een area voor hun rekening op zondag 24 maart:

Lees meer...

023 Heemstede Cultuur - Op 22, 23 en 24 maart 2019 wordt, tijdens de kunstbeurs in Heemstede, voor de 9e keer een verzamelaarsbeurs voor keramiek gehouden. Het is en beurs door en voor verzamelaars en liefhebbers van 20e en 21e eeuwse keramiek.  Er kan gekeken, gekocht, verkocht en geruild worden.

Lees meer...

Schipholfonds maakt nieuw kunstgras warming-up veld jongste hockeyclub uit de regio mede mogelijk

023 Spaarndam Sport - Op 31 maart aanstaande viert Hockeyclub Spaarndam met een groots evenement dat zij op korte termijn haar complex uitbreidt met een zogenaamd warming-up veld. Dit is een kunstgrasveld ter grootte van ongeveer een derde van een normaal veld, voorzien van een doel en een doelcirkel.

Lees meer...

Foto: Essay 1

023 Zandvoort Sport - Zaterdag 2 maart zal op Circuit Zandvoort de Final 4 worden verreden. De vier uur durende wedstrijd vormt de afsluitende race van het Winter Endurance Kampioenschap 2018-2019.

Lees meer...

Foto's: Jumbo Supermarkten en  Essay Produkties, Chris Schotanus

023 Zandvoort Sport - Op dinsdag 5 februari start de voorverkoop voor de Jumbo Racedagen, ‘driven by Max Verstappen’ die op zaterdag 18 & zondag 19 mei plaatsvinden op Circuit Zandvoort.

Lees meer...

023 Politiek Heemstede - Maurice Harroud en Jos de Jong van 023 Politiek ontvangen deze aflevering wethouder Sjaak Struijf van het Partij van de Arbeid.

Lees meer...

023 Heemstede Maatschappij - In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Om het belang hiervan te onderstrepen en te vieren komt er dit jaar een eenmalige prijs voor een vrouw uit Heemstede die zich maatschappelijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie en voor de verbetering van de positie van vrouwen in Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem Maatschappij - Er zit soms een onverwacht pareltje tussen de sprekers. Bright O. Richards (48), voor velen een onbekend spreker, was op 1 maart jl. de gastspreker. Hij zou tijdens zijn verhaal, dat van links naar rechts schoot, de ruim opgekomen sponsoren spontaan laten mee schreeuwen en het andere moment in diepe stilte achterlaten.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Haarlem

Haarlem

023magazine laatste uitgave

Merchandise NL Magazine

 

NL Magazine
 • WOZ-waarde woningen

  NLMagazine.nl Mar 10, 2019 | 11:54 am

  WOZ-waarde woningen Published in: Economie & DuurzaamheidNL Magazine Economie - Binnenkort ontvangt u van uw gemeente de WOZ-waarde van uw woning. Of misschien heeft u deze al ontvangen. Controleer deze in ieder geval heel goed!

  Read more...
 • Eerste lustrum SKBL, 2014 – 2019

  NLMagazine.nl Mar 10, 2019 | 11:23 am

  Eerste lustrum SKBL, 2014 – 2019 Published in: Cultuur Uitgaan Entertainment Media LifestyleNL Magazine Cultuur - Op 20 februari 2019 bestond Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL) vijf jaar.

  Read more...
 • De gezondste opa van Europa

  NLMagazine.nl Mar 4, 2019 | 19:24 pm

  De gezondste opa van Europa Published in: Lifestyle & GezondheidNL Magazine Lifestyle Gezondheid - William Cortvriendt komt, in samenwerking met Erna Sassen, met een nieuw boek over gezond eten en leven, maar nu voor kinderen. Eetgewoonten worden aangeleerd in de kindertijd. Dát is het moment om aan bewustwording te werken.

  Read more...
 • Laat de politiek zich sponsoren door de voedselindustrie?

  NLMagazine.nl Mar 4, 2019 | 09:30 am

  Laat de politiek zich sponsoren door de voedselindustrie? Published in: Politiek & MaatschappijNL Magazine Politiek - Net nu Europa zich komende maanden buigt over cruciale voedselwetgeving, pompt Coca-Cola geld in de sponsoring van het voorzitterschap van de Europese Unie. Coca-Cola is hiermee dus officieel 'platinum partner' geworden van het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie! Op deze manier verwerft Coca Cola. Door sommigen de ‘Junkfood gigant’ genoemd, een sterkere positie in het centrum van de ‘Brusselse’ macht. 

  Read more...
 • Vrouwendag: Themarondleiding Politieke Powervrouwen

  NLMagazine.nl Mar 3, 2019 | 09:40 am

  Vrouwendag: Themarondleiding Politieke Powervrouwen Published in: Politiek & MaatschappijNL Magazine Maatschappij - 8 maart is het Internationale Vrouwendag en daarom besteedt ProDemos op en rond deze dag met een speciale themarondleiding aandacht aan vrouwen uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Met krachtige vrouwen die vorm hebben gegeven aan het Nederland van vandaag. Vrouwen die een ideaal voor ogen hadden en daarvoor streden.

  Read more...
 • Carnaval vieren in Noord-Brabant? Kijk dan vooral uit voor zakkenrollers

  NLMagazine.nl Mar 3, 2019 | 08:57 am

  Carnaval vieren in Noord-Brabant? Kijk dan vooral uit voor zakkenrollers Published in: Cultuur Uitgaan Entertainment Media LifestyleNL Magazine Uitgaan - Nederlandse ‘carnavalstoeristen’ trekken vooral naar Breda, Bergen op Zoom en Den Bosch. In deze plaatsen zijn echter ook de meeste zakkenrollers actief. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding 365, op basis van de meest recente politiecijfers en een enquête onder 2000 carnavalsvierders.

  Read more...
 
Mediamarkt
Drogisterij
Score
Het is Jeans Explosion bij Score