Typography

Een avond vol pijnlijke momenten, valpartijen, blessures en ander wielerleed

Foto’s: Huisfotograaf van het Eerste Haarlems Wielercafé JP Oelen

023 Haarlem Sport - De vijfde editie van het Eerste Haarlems Wielercafé was een waar succes. Een goede 160 fietsliefhebbers kwamen onlangs bijeen in de Haarlemse Sociëteit Vereeniging om te genieten van de spraakmakende verhalen van oude en nieuwe wielrenlegendes zoals Theo de Rooy, Peter Winnen, de drievoudig Nederlands kampioene Lucinda Brand (Team Sunweb), oud-wielrenster en journalist Marijn de Vries, Dion Beukeboom en Bas Tietema. De avond stond in het teken van ‘pijn’. Als geen ander kunnen wielrenners daar goed over meepraten; afzien tot je een ons weegt, valpartijen en toch weer op de fiets klimmen, tot het absolute uiterste gaan, de pijngrens overschrijden, doordenderden en gewoon blijven trappen.

Afgezien van de pijn van blessures, valpartijen en ander wielerleed die wielrenners vaak ondergaan, de wijze waarop dit door de aanwezige (oud)profs op gevoelige en inlevende wijze werd beschreven, was het een zeer bijzondere avond. Het recent verschenen boek Pijn in het peloton van Pieter Cramers en Frans Bevers vond dan ook, ondanks die zo gevoelig omschreven pijn, gretig aftrek.

Wat een avond! De wijze waarop quizmaster Matthijs Wind (met vragen als onder andere ‘hoeveel hechtingen Jonny Hoogerland overhield na zijn val in het prikkeldraad in 2011’) en speciale gast Frank Heinen, die de fietsliefhebbers met prima interviews uit de losse pols door deze avond loodsten, was fenomenaal.

Theo de Rooy en Peter Winnen
Theo de Rooy (in 2006 Rabobank’s ploegleider van onder andere Erik Dekker die in die Tour de France op vreselijke wijze ten val kwam) en Peter Winnen (die vertelde hoe het was om onder het regime van Peter Post half dood te gaan tijdens de ploegentijdritten en hoe moeilijk het altijd was om weer aan te pikken als je als vijfde man een gaatje liet vallen), werden uitgebreid doorgezaagd over het verschijnsel pijn in de meest uitgebreide zin van het woord. 
Theo en Peter reden samen bij IJsboerke, TI-Raleigh en Panasonic. “Wielrennen vraagt veel van het lichaam, maar niet meer dan andere sporten,” aldus Theo de Rooy. De oud-profrenner haalde in 2007 als ploegleider van de Rabobankploeg gele truidrager Rasmussen uit de Tour de France. Dat was óók een pijnlijke beslissing, maar dan fysiek. Peter Winnen hield aan een onschuldige val in zijn tweede jaar als professional ‘een pianotoets’ en dus extra gewricht over. 

Pijn en sport
Pijn, een pijnlijk maar ook een regelmatig terugkerend fenomeen. De pijngrens en het inasseringsvermogen bij wielrenners en sowieso bij topsporters die ‘begeistert’ zijn bij het uitoefenen van hun passie, ligt gigantisch hoog. Als eenvoudige ‘huis-, tuin- en keukensporter’ denk je al gauw half dood te gaan van een misstap op de loopbank op de sportschool of bij een verrekte spier als je teveel gerekt hebt en melden zich bij de ziektewet. Een wielrenner die over de kop gaat, of half in een ravijn valt, of 33 hechtingen overhoudt na een val in het prikkeldraad (Hoogerland), denkt niet eens aan zeuren; het enige waar hij/zij aan denkt is aan de achterstand die opgelopen wordt. En dus… scheuren maar weer.

Bereken je premie - ZorgDirect
Dion Beukeboom vertelt over zijn mislukte poging in Mexico om het werelduurrecord van Bradley Wiggens (54,526 km) te verbeteren. Hij haalde ‘slechts’ 52,757 meter! Dat is óók hartstikke pijnlijk!
Bas Tietema sprak over zijn kwakkelseizoen en het gebruik van pijnstillers in het peloton. Drievoudig Nederlands kampioene Lucinda Brand weet ook wat pijn is. “Het is niet echt lekker om tijdens de Ronde van Vlaanderen met een gebroken pols gewoon door te rijden”.  In geuren en kleuren legt zij uit wat het verschil is tussen een valpartij op de weg waarbij je een veel langere aanloop hebt tot je eindelijk stil staat/stil ligt, en het vallen in het veld waarbij je meteen op de grond ligt. Je staat met veel pijn op, klimt weer op de fiets en hup, gáán met die banaan. Ook oud-wielrenster Marijn de Vries, tegenwoordig journaliste, is bekend met pijn. Zij reed haar laatste wedstrijdseizoen nota bene rond met een versleten heup: “Drie keer in de week naar de fysio was de enige manier om de pijn onder controle te houden.”

Special guest Frank Heinen zorgt voor het verlichten van pijnlijke momenten en leest enkele rennersverhalen voor uit zijn klassieker ‘Uit Koers’. De wielerkennis van het publiek werd met ‘Petje op, petje af’ getest met de pijnlijkste wielerquiz ooit. Last but not least werd de sublieme avond afgesloten met de traditionele Eindejaarsloterij van de Haarlemse fietsclub ‘Koers&Koffie’. Er waren door vele sponsoren zeer bijzondere prijzen te winnen met als hoofdprijs een door Tom Dumoulin gesigneerd koersshirt. Al met al, een bijzonder geslaagde avond!

Jos de Jong

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

25 mei 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Trombose

D Reizen

Drogisterij