Typography

3D Makers Zone als passende locatie

023 Haarlem Educatie - Ruim 720 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Haarlem maakten op 24 januari een reis door de zeven werelden van techniek tijdens de 4e editie van de Techniekdag Haarlem.

Alle kinderen gingen vol energie aan de slag met Tech-workshops van bedrijven en technische scholen uit de regio. En het dak ging eraf in de loods van 3D Makers Zone! Het zoemde en vibreerde, er werden bruggen gebouwd, zowel ‘analoge’ als moderne en digitale technieken uitgelegd, virtuele werelden beleefd maar bovenal geënthousiasmeerd.

In drie groepen van 240 leerlingen werd de dag afgewikkeld. 3D Makers Zone was de hele dag beschikbaar gemaakt voor dit evenement, mede mogelijk gemaakt door subsidie. Maar het is dan ook de perfecte locatie voor een evenement als de Techniekdag! Bij 3DMakerszone zijn de mensen doorlopend bezig met innoveren, vernieuwen en vraagstukken voor de toekomst aan het oplossen in samenwerking met bedrijven.  3D Makers Zone brengt Industrieel 3D-printing (van Ultra HD tot XXL), Blockchaintechnologie en Internet of Things ook echt in de praktijk.

Eigenlijk hebben wij niet door hoe belangrijk techniek in ons leven is geworden. Een leven zonder techniek is niet meer voor te stellen. Het maakt ons leven zoveel makkelijker. En de technologie blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Het promotie-evenement techniek (PET) laat kinderen zien hoe breed en leuk techniek is. En dat is hard nodig, want op dit moment zijn er in Noord-Holland bijna 2000 openstaande vacatures in de techniek en ICT. Een keuze voor een technisch beroep staat garant voor een baan. En de verwachting is dat dat altijd zo zal blijven, omdat de toepassingen van techniek steeds breder worden en techniek niet meer weg te denken is in onze moderne maatschappij.

 

Er zijn zoveel opleidingen en beroepsmogelijkheden, dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is er een indeling gemaakt in ‘7 werelden’, die elk een ander facet van techniek bestrijken. De werelden variëren van ‘Wonen, werken en Verkeer’ en ‘Voeding en Natuur’ tot ‘Media, Digitaal en Entertainment’ en ‘Mens & Gezondheid’. Door het zo breed in te steken hopen we uiteenlopende talenten bij kinderen aan te spreken. Dat techniek en wetenschap overal in onze samenleving aanwezig zijn, werd uitgelegd aan de hand van deze zeven verschillende werelden.

Het Promotie-evenement Techniek is een leuk en leerzaam Tech-festival, waarbij de leerlingen

samen aan de slag gingen met een aantal van deze zeven werelden; in een drietal workshops rondom techniek en technologie. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Hoe bouw je met papier de sterkste brug? Of backstage in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Autootjes maken die rondrijden op zonne-energie bij autotechniek. En ook de klassieke techniek zoals timmeren, zagen, solderen, pijpsnijden of lassen ontbrak niet en er werd dan ook volop geknutseld.

Een instructeur vertelde over de techniek achter de stortbak van de WC aan twee jongens en koppelde daar een geschiedenisles aan vast. “Weten jullie hoe het ging voordat we WC’s hadden die je kon doorspoelen?...” Nee mijnheer. Het verhaal over het tuinhuisje en de Boldootwagen werd in geuren en kleuren verteld. En hoeveel beter het nu is geregeld met doorspoelen en hygiëne. Even verderop werden virtuele 3D-werelden beleefd door meisjes die druk bewegend duidelijk veel plezier hadden. Het is duidelijk dat het zelf beleven, ontwerpen, bouwen en knutselen een motiverend effect hebben op alle deelnemende kinderen.

 

Zoals ieder jaar hielpen studenten van het Nova College in Haarlem een handje mee. Zij ondersteunden de workshopgevers en hielpen de kinderen bij de vele diverse workshops. Deze workshops werden verzorgd door vele techniek bedrijven en technische scholen in onze regio zoals Spaarnelanden, Rode Kruis, Van der Heide Bouw, Installatiewerk Noord-Holland, OTIB en Bouwmensen Midden-Holland. De leerlingen krijgen daarmee een goed beeld van het techniekaanbod in het voortgezet onderwijs en de mogelijkheden in het beroepenveld later. Kortom het was behalve een zeer inspirerende dag ook een waardevolle aanvulling ter ondersteuning van hun keuze naar het voortgezet onderwijs!

Tekst:

Monique Munsterman
Onno van Middelkoop

Fotografie:
Onno van Middelkoop

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

20 februari 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen