Typography

3D Makers Zone als passende locatie

023 Haarlem Educatie - Ruim 720 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Haarlem maakten op 24 januari een reis door de zeven werelden van techniek tijdens de 4e editie van de Techniekdag Haarlem.

Alle kinderen gingen vol energie aan de slag met Tech-workshops van bedrijven en technische scholen uit de regio. En het dak ging eraf in de loods van 3D Makers Zone! Het zoemde en vibreerde, er werden bruggen gebouwd, zowel ‘analoge’ als moderne en digitale technieken uitgelegd, virtuele werelden beleefd maar bovenal geënthousiasmeerd.

In drie groepen van 240 leerlingen werd de dag afgewikkeld. 3D Makers Zone was de hele dag beschikbaar gemaakt voor dit evenement, mede mogelijk gemaakt door subsidie. Maar het is dan ook de perfecte locatie voor een evenement als de Techniekdag! Bij 3DMakerszone zijn de mensen doorlopend bezig met innoveren, vernieuwen en vraagstukken voor de toekomst aan het oplossen in samenwerking met bedrijven.  3D Makers Zone brengt Industrieel 3D-printing (van Ultra HD tot XXL), Blockchaintechnologie en Internet of Things ook echt in de praktijk.

Eigenlijk hebben wij niet door hoe belangrijk techniek in ons leven is geworden. Een leven zonder techniek is niet meer voor te stellen. Het maakt ons leven zoveel makkelijker. En de technologie blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Het promotie-evenement techniek (PET) laat kinderen zien hoe breed en leuk techniek is. En dat is hard nodig, want op dit moment zijn er in Noord-Holland bijna 2000 openstaande vacatures in de techniek en ICT. Een keuze voor een technisch beroep staat garant voor een baan. En de verwachting is dat dat altijd zo zal blijven, omdat de toepassingen van techniek steeds breder worden en techniek niet meer weg te denken is in onze moderne maatschappij.

 

Er zijn zoveel opleidingen en beroepsmogelijkheden, dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is er een indeling gemaakt in ‘7 werelden’, die elk een ander facet van techniek bestrijken. De werelden variëren van ‘Wonen, werken en Verkeer’ en ‘Voeding en Natuur’ tot ‘Media, Digitaal en Entertainment’ en ‘Mens & Gezondheid’. Door het zo breed in te steken hopen we uiteenlopende talenten bij kinderen aan te spreken. Dat techniek en wetenschap overal in onze samenleving aanwezig zijn, werd uitgelegd aan de hand van deze zeven verschillende werelden.

Het Promotie-evenement Techniek is een leuk en leerzaam Tech-festival, waarbij de leerlingen

samen aan de slag gingen met een aantal van deze zeven werelden; in een drietal workshops rondom techniek en technologie. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Hoe bouw je met papier de sterkste brug? Of backstage in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Autootjes maken die rondrijden op zonne-energie bij autotechniek. En ook de klassieke techniek zoals timmeren, zagen, solderen, pijpsnijden of lassen ontbrak niet en er werd dan ook volop geknutseld.

Een instructeur vertelde over de techniek achter de stortbak van de WC aan twee jongens en koppelde daar een geschiedenisles aan vast. “Weten jullie hoe het ging voordat we WC’s hadden die je kon doorspoelen?...” Nee mijnheer. Het verhaal over het tuinhuisje en de Boldootwagen werd in geuren en kleuren verteld. En hoeveel beter het nu is geregeld met doorspoelen en hygiëne. Even verderop werden virtuele 3D-werelden beleefd door meisjes die druk bewegend duidelijk veel plezier hadden. Het is duidelijk dat het zelf beleven, ontwerpen, bouwen en knutselen een motiverend effect hebben op alle deelnemende kinderen.

 

Zoals ieder jaar hielpen studenten van het Nova College in Haarlem een handje mee. Zij ondersteunden de workshopgevers en hielpen de kinderen bij de vele diverse workshops. Deze workshops werden verzorgd door vele techniek bedrijven en technische scholen in onze regio zoals Spaarnelanden, Rode Kruis, Van der Heide Bouw, Installatiewerk Noord-Holland, OTIB en Bouwmensen Midden-Holland. De leerlingen krijgen daarmee een goed beeld van het techniekaanbod in het voortgezet onderwijs en de mogelijkheden in het beroepenveld later. Kortom het was behalve een zeer inspirerende dag ook een waardevolle aanvulling ter ondersteuning van hun keuze naar het voortgezet onderwijs!

Tekst:

Monique Munsterman
Onno van Middelkoop

Fotografie:
Onno van Middelkoop

categorieën

Lezing door Johan Sliggers - 023 Haarlem Economie & Duurzaamheid - Klimaatverandering: probleem, of niet? Moeten we daar iets aan doen? Hoe dan? Fossiele brandstoffen de wereld uit? Waarom niet? Waarom wel? Deze vragen staan centraal in de lezing ‘Klimaatmaatregelen, waarom eigenlijk?

Lees meer...

023 Haarlem Educatie - Op donderdag 17 september houdt de historicus Leo Balai een lezing in de Grote Zaal van Sociëteit Vereeniging in Haarlem over de Sociëteit  slavenhandel en de rol die de Republiek en later Nederland daarin speelde.

Lees meer...

023 Bentveld Economie/Duurzaamheid - De initiatiefnemers van Het Kruidenveld Bentveld beginnen zaterdag 5 september met de voorbereidingen van de aanleg van de buurttuin.

Lees meer...

023 Haarlem – Kunst & Cultuur/Muziek - “Op 5 januari j.l. trad Charlie Bo Meijering al in de Sociëteit succesvol op als begeleider van de bariton Vincent Kusters. Op 6 september a.s. zal hij solistisch te horen zijn met een gevarieerd programma. Werken van Chopin, Brahms, Gershwin maar ook een eigen geschreven variatie op een prelude van Johann Sebastian Bach."

Lees meer...

023 Overveen Kunst & Cultuur - Met de stad Haarlem op steenworp afstand loop ik op een nazomeravond door het poortgebouw Buitenplaats Elswout op.

Lees meer...

023 Zandvoort Cultuur – Circus Zandvoort zou conform de regelging van het RIVM onlangs op 1 juli officieel weer open gaan nadat het sinds de uitbraak van het corona-virus was gesloten.

Lees meer...

023 Haarlem Sport - De bal rolt! Ons 142ste voetbalseizoen is begonnen. Wat zijn we daar geweldig blij mee. Na maanden van stilte en daarna voorzichtig wat trainen voelt het weer mogen spelen van wedstrijden als een bevrijding. Dat zoiets gewoons, zo zoet kan smaken. Of is het niet gewoon?

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

023 Heemstede Politiek, Maatschappij, Techniek, Veiligheid - Om de strijd aan te gaan met cybercriminaliteit is gemeente Heemstede sinds begin maart dit jaar op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen 8 en 12 jaar die door het spelen van HackShield leren hoe ze zichzelf en hun omgeving wapenen tegen online gevaren.

Lees meer...

Zaterdag 15 augustus - 023 Heemstede Maatschappij en Politiek - Op 15 augustus 1945 kwam met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws