Typography

In totaal 64.898,01 euro ingezameld in Noord-Holland

023Haarlem/Velsen Maatschappij - Lotuz Dagbesteding uit het Noord-Hollandse Velsen heeft dit jaar het meeste geld ingezameld van alle deelnemers aan de landelijke Oranje Fonds Collecte. De collectanten van de vereniging wisten maar liefst  .394,91 euro op te halen. De opbrengst gaan zij gebruiken om iets extra’s te doen voor hun doelgroep; mensen met een verstandelijke beperking. De nummer twee, Jeugdkring Chrisko uit Heerlen, zamelde 2.886,08 euro in. In totaal werd er tijdens de collecteweek van 11 t/m 15 juni 479.306,87 euro opgehaald door 777 organisaties. 64.898,01 euro hiervan kwam uit Noord-Holland.

Gulste provincie
De gulste provincie is voor het derde jaar op rij Friesland met gemiddeld 0,26 euro per bereikte voordeur. Ook de Overijsselaren hebben gul gegeven. In die provincie werd gemiddeld 0,25 euro per bereikte voordeur opgehaald. Groningen en Limburg staan met 0,23 euro per bereikte voordeur op een gedeelde derde plaats. In Zuid-Holland, de provincie waar in totaal het meeste geld (70.950,51 euro) werd opgehaald, gaf men gemiddeld 0,18 euro. In Noord-Holland haalden de collectanten gemiddeld 0,17 euro per bereikte voordeur op. Dit jaar werd gemiddeld per bereikte voordeur meer opgehaald dan in 2018: 0,20 euro in plaats van 0,17 euro. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.
 
Laren
De Friezen hebben niet alleen de meest gulle provincie, maar ook de meest vrijgevige gemeente. In Schiermonnikoog gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,40 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op de tweede en derde plek staan. In het Utrechtse Renswoude en het Brabantse Eersel gaven mensen respectievelijk 0,85 euro en 0,74 euro aan de collectant.  De vrijgevigste gemeente van Noord-Holland is Laren. Daar kregen de collectanten gemiddeld 0,73 euro per bereikte voordeur.
 
Dankbaar
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “We zijn de duizenden collectanten die hebben meegedaan aan de Oranje Fonds Collecte ontzettend dankbaar voor hun inzet. Met het ingezamelde geld kunnen wij veel projecten steunen die mensen met elkaar verbinden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich niet eenzaam meer voelen, uit de armoede gehaald worden of ondanks een beperking gewoon mee kunnen doen in Nederland.”
 
Collecte
Het was de vijfde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.
 
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

20 februari 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Trombose

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen