Typography

023Haarlem Politiek - Komend jaar stelt de gemeente Haarlem haar nieuwe cultuurnota 2020- 2024 vast. De Pletterij neemt alvast een voorschot met twee cultuurdebatten. Op 16 oktober gaat het over ‘cultuur in de wijken’, op 29/30 oktober over diversiteit op de podia.

Cultuur in de wijken: niet alleen in het centrum maar ook in Schalkwijk, Haarlem-Oost en Noord.
De culturele centra in Haarlem zijn geconcentreerd in het stadscentrum. In de overige wijken is er op cultureel gebied weinig tot niets te vinden. Vooral Schalkwijk, met 40.000 inwoners, krijgt steeds sterker de kenmerken van een aparte stad.
Op 16 oktober presenteert de Pletterij twee voorbeelden hoe elders in Nederland vorm wordt gegeven aan ‘cultuur in de wijken’: Theater De Vaillant in de Schilderswijk in Den Haag en het project ‘De (on)vertelde stad’ van Theater Frascati in Amsterdam.

Cultuurankers
In Den Haag wordt gewerkt met ‘cultuurankers’: theaters of bibliotheeklocaties in de wijken, waar samen met wijkbewoners en de grote podia een aantrekkelijk programma wordt gepresenteerd. Harrie van der Louw, directeur van Theater de Vaillant vertelt hoe het werkt en of de formule aanslaat. Heske van den Ende van Theater Frascati in Amsterdam vertelt over het project ‘De (on)vertelde stad’ dat zij heeft ontwikkeld. In Amsterdam Nieuw West, Zuid Oost en in Poeleburg in Zaandam wordt samengewerkt met wijkbewoners om hun verhalen te verzamelen en te presenteren.

Vervolgens houdt Frank Hilterman van wijkraad Meerwijk/ Schalkwijk een pleidooi voor een ‘decentraal cultuurbeleid’. Daarna gaan we in gesprek met wijkbewoners, vertegenwoordigers van cultuurinstellingen, raadsleden, maatschappelijke organisaties en andere geïnteresseerden.

Informatie
Pletterij debat en cultuur
Lange Herenvest 122
2011 BX Haarlem
Toegang: € 3,00
Haarlem Pas en onder de 25 jaar € 1,50

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

19 oktober 2019

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Trombose

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen