Typography

023Haarlem Politiek - Komend jaar stelt de gemeente Haarlem haar nieuwe cultuurnota 2020- 2024 vast. De Pletterij neemt alvast een voorschot met twee cultuurdebatten. Op 16 oktober gaat het over ‘cultuur in de wijken’, op 29/30 oktober over diversiteit op de podia.

Cultuur in de wijken: niet alleen in het centrum maar ook in Schalkwijk, Haarlem-Oost en Noord.
De culturele centra in Haarlem zijn geconcentreerd in het stadscentrum. In de overige wijken is er op cultureel gebied weinig tot niets te vinden. Vooral Schalkwijk, met 40.000 inwoners, krijgt steeds sterker de kenmerken van een aparte stad.
Op 16 oktober presenteert de Pletterij twee voorbeelden hoe elders in Nederland vorm wordt gegeven aan ‘cultuur in de wijken’: Theater De Vaillant in de Schilderswijk in Den Haag en het project ‘De (on)vertelde stad’ van Theater Frascati in Amsterdam.

Cultuurankers
In Den Haag wordt gewerkt met ‘cultuurankers’: theaters of bibliotheeklocaties in de wijken, waar samen met wijkbewoners en de grote podia een aantrekkelijk programma wordt gepresenteerd. Harrie van der Louw, directeur van Theater de Vaillant vertelt hoe het werkt en of de formule aanslaat. Heske van den Ende van Theater Frascati in Amsterdam vertelt over het project ‘De (on)vertelde stad’ dat zij heeft ontwikkeld. In Amsterdam Nieuw West, Zuid Oost en in Poeleburg in Zaandam wordt samengewerkt met wijkbewoners om hun verhalen te verzamelen en te presenteren.

Vervolgens houdt Frank Hilterman van wijkraad Meerwijk/ Schalkwijk een pleidooi voor een ‘decentraal cultuurbeleid’. Daarna gaan we in gesprek met wijkbewoners, vertegenwoordigers van cultuurinstellingen, raadsleden, maatschappelijke organisaties en andere geïnteresseerden.

Informatie
Pletterij debat en cultuur
Lange Herenvest 122
2011 BX Haarlem
Toegang: € 3,00
Haarlem Pas en onder de 25 jaar € 1,50

categorieën

023 Bloemendaal Economie & Duurzaamheid - Sinds 8 april 2020 zijn de deuren van Elswout gesloten.

Lees meer...

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

(door Coen van den Heuvel - Voorzitter Jeugdcommissie)

Lees meer...

Door Dirk Jan Rutgers, Voorzitter Koninklijke HFC

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws