Typography

023 Heemstede Economie Duurzaamheid - Op zaterdag 11 mei wordt tijdens de Van Streek markt bij De Dinkelhoeve aan de Herenweg 61 de eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam gepresenteerd. Deze oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedik ingezameld bij Heemsteedse ondernemers en organisaties.

Met dit initiatief maakt HeemSteeds Gezwam werk van de circulaire economie. U bent van harte welkom om 12.00 uur bij de officiële start en eerste verkoop. We hebben ook wethouder Nicole Mulder uitnodigd vanuit gemeente Heemstede. 

Peter Houssart van Kaldi Koffie Heemstede is zeer nauw betrokken bij het project. “Enerzijds natuurlijk omdat ik zelf koffie verkoop, maar ook omdat dit een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen ondernemers en de gemeente op duurzaamheid”, aldus Houssart’. Het koffiedik dat wordt ingezameld bij de betrokken ondernemers en organisaties wordt door Marleen Sijpestein van Containing Mushrooms in Hoofddorp opgekweekt tot compost. Op deze compost teelt Marleen op duurzame wijze oesterzwammen.

“De eerste oogst is een feit. Nu werken alle betrokken partijen aan zaken als een structurele aanvoer van koffiedik, efficiënte logistiek en afspraken rondom afzet van de oesterzwammen. Dat is nog best een klus”, aldus Houssart. Het verzamelen van het koffiedik is al een win-situatie op zich: normaal gesproken belandt het koffiedik veelal in de afvalbak. Nu wordt het verwerkt tot compost voor de kweek van oesterzwammen en wordt het uiteindelijk door Marleen naar Meerlanden gebracht voor in de biovergister.  

 

Op zaterdag 11 mei vindt de streekmarkt plaats van Van Streek, een coöperatie die ook onder de paraplu van HeemSteeds Duurzamer zeer actief is in Heemstede. De eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam vindt plaats om 12 uur. Bezoekers worden getrakteerd op koffie van Kaldi en krijgen kookinspiratie door een heerlijk kopje oesterzwammensoep van Robert Hannema, chef bij hockeyclub Alliance. De streekmarkt zelf begint ook om 12 uur en aansluitend op de streekmarkt vindt er een borrel plaats van HeemSteeds Duurzamer van 15.30 - 17.30 uur.

HeemSteeds Gezwam is ontstaan tijdens een ondernemersontbijt in 2018 en ontwikkelt zich nu verder met een kleine schenking vanuit het Meerlandenfonds van afvalverwerker Meerlanden onder de paraplu van lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer. Andere betrokken ondernemers en organisaties zijn De Heerlijkheid, Pasta Box, hockeyclub Alliance en de gemeentewerf. 

Karen Verduijn, initiatiefnemer Van Streek en bestuurslid HeemSteeds Duurzamer: “Wij nodigen iedereen die een duurzaam Heemstede een warm hart toedraagt van harte uit op de markt en op de borrel. Bezoek de markt, geniet van de verrassende lokale producten en kom met ons het glas heffen op de lente, de zomer, de mooie projecten van HeemSteeds Duurzamer en een duurzame toekomst”.

Voor meer informatie, raadpleeg www.facebook.com/heemsteedsduurzamer of neem contact op met Peter Houssart, Kaldi Koffie en aanspreekpunt HeemSteeds Gezwam via 023 201 0214 of met Karen Verduijn, Van Streek en HeemSteeds Duurzamer via 023 528 3316. 

Peter Houssart en Hanneke Lankveld 

categorieën

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Cruquius Economie, duurzaamheid, educatie - Twaalf statushouders gaan een opleiding tot kapper afronden. Zij lopen nu stage en doen daarna examen voor een certificaat.

Lees meer...

(door Eva van der Heijden)

Lees meer...

023 Haarlem Kunst & Cultuur – De corona-ellende laat diepe sporen na en het ziet ernaar uit dat die ook nog niet ten einde is. Iedereen heeft daar last van en natuurlijk ook al die musici en organisaties die voor de mensheid leuke dingen willen doen. Omdat veel mensen besluiten niet op vakantie te gaan, organiseert de Haarlemse Sociëteit Vereeniging een aantal concerten speciaal voor de thuisblijvers.

Lees meer...

Houten kop en wieken op 6 november naar werkplaats Oterleek

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Sport - Na een moeilijke paar maanden krabbelt de maatschappij weer op. Ik hoop oprecht dat u bespaart bent gebleven van ongelukken als gevolg van het virus en dat u zowel zakelijk als privé in goede gezondheid het leven verder kunt vervolgen.

Lees meer...

023 Lifestyle en Gezondheid – We weten het allemaal, water drinken is gezond! Om die reden heeft Haarlem maar liefst 11 watertappunten , waar je gratis je flesje of bidon kunt vullen.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws