Typography

023Haarlem Duurzaamheid/economie - Op 2 en 9 november doet Haarlem mee aan de Duurzame Huizen Route! Verschillende Haarlemmers laten dan zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips.

Voor veel mensen is het energiezuinig maken van hun woning een klus waar ze langere tijd mee bezig zijn en waar belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Het bezoeken van de Duurzame Huizen Route kan een goede stap zijn om kennis op te doen. In heel Nederland stellen mensen gastvrij hun woning open en vertellen over hun aanpak, ervaringen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Ook in Haarlem doen verschillende woningen mee.

Stap voor stap
Een van de huizen die u kunt bezoeken, is dat van Andries Tieleman. Hij woont samen met zijn vrouw Utako in het Garenkokerskwartier in een oud huis uit 1892. Dat hebben ze stap voor stap duurzaam verbouwd. Andries: “De 1e stap was isoleren. Wij hebben de vloer en het dak geïsoleerd. Ook glas-in-loodramen kun je isoleren met voorzetramen. En je kunt veel kleine maatregelen nemen. Zo heb ik in mijn huis led-verlichting, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie achter de verwarmingen.”

Warmtepomp
Het huis van Andries krijgt energie van wind en zon. Hij heeft winddelen bij WindCentrale en een zonnepaneel op het dak van het Seinwezen. Daarnaast heeft hij ook een hybride warmtepomp. “Zo’n pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Het is een perfecte oplossing voor oude, niet zo goed geïsoleerde woningen. Sinds ik die pomp heb, is mijn gasverbruik met 2/3e gedaald.”

Inschrijven
Op www.duurzamehuizenroute.nl/haarlem kunt u zien welke woningen in Haarlem meedoen. Bij ieder huis staat ook aangegeven welke maatregelen de bewoners hebben genomen. Handig als u informatie wilt over bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of een andere specifieke maatregel. U kunt natuurlijk ook huizen buiten Haarlem bezoeken. Meedoen is gratis, u moet zich wel op tijd inschrijven. Dat kan via de website.

Tekst: gemeente Haarlem  | Foto: Bibi Veth

categorieën

023 Hoofddorp Economie & Duurzaamheid - PR-specialist Jennifer Delano (DelanoPR) en growth hacker Sharon van Sprang organiseren op 27 augustus 2020 in Hoofddorp hun eerste gezamenlijke masterclass.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.

Lees meer...

023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Omdat de 4e editie van klassiek festival Klaterklanken vanwege het Coronavirus is afgelast hebben de samenstellers van het festival een podcast en videoroute gemaakt met de musici en ensembles die zouden deelnemen aan het festival.

Lees meer...

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws